Tarçında Buluna 'Kumarin'e Dikkat!

Kötü kolestrol, kan şekeri üzerinde etkili olan, Türk mutfağında özellikle tatlılarda bol bol kullanılan tarçın hakkında uyarılar yapan Makarna, Lütfen! Kurucusu ve Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu; "Tarçın çeşitlerinde farklı oranlarda bulunan, özellikle çocuklar için tehlikeli olan 'kumarin' maddesi'ne dikkat çekti.

Bayburtluoğlu tarçın hakkında şu bilgileri verdi:

"Dünyada üretilen 4 çeşit tarçın bulunuyor. Bir çeşit ağaç kabuğu olan tarçının "Çin Tarçını" adı verileninde bulunan 'kumarin' maddesi Avrupa Birliği ve ABD Sağlık Kuruluşları kanserojen olarak kabul ediyor. Günlük kullanımda kişilerin kilo başına belirli bir dozu geçmemesi ve özellikle vücut ağırlığı düşük çocuklar tarafından günde bir çay kaşığından daha fazla Çin Tarçınının tüketilmemesi tavsiye ediliyor."

HER TARÇINDA 'KUMARİN' BULUNMA RİSKİ VAR MI?

Tuğba Bayburtluoğlu; "Sadece Ceylon Tarçınında 'kumarin' az miktarda bulunuyor, kısaca Ceylon tarçını çocuklar ve büyükler tarafından rahatlıkla tüketilebilir." diyor.

TÜRKİYE'DE ÇİN TARÇINI REVAÇTA!

Çin Tarçını daha ucuz olduğu ve daha hoş göründüğü için Türkiye'de bol bol tüketiliyor. Toz halinde satılan paketlerde ise tarçın harici maddeler de bulunabiliyor. Tüketicinin tarçın alırken paketini okumasını ve Çin tarçını olup olmadığını kontrol etmesini öneren Makarna, Lütfen! Kurucusu ve Gıda Mühendisi Bayburtluoğlu; "Aldığınız tarçından emin olamadığınız durumlarda internette bir araştırma yapın. 'Çin Tarçını', 'Seylon Tarçını' aramaları ile farkları görebilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki Türkiye'deki tarçınların çoğunluğu Çin tarçınıdır.' diye konuştu.