Tansiyon İlaçlarını Yanlış Kullanıyoruz!

Yrd. Doç. Dr. Bahadır Kırılmaz, birçok hipertansiyon hastasının, tansiyonları normal hale gelince ilaçlarını kullanmayı bıraktıklarını vurguladı.

Hastaların kendilerini rahatsız eden baş ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi yakınmaları ortadan kalkınca tedaviyi gevşetebildiklerine değinen Kırılmaz, “Tedavide amacın, yalnızca bu yakınmaları gidermek değil, aynı zamanda organlarda oluşabilecek hasarları önleyerek veya geri çevirerek kalıcı sakatlık ve ölümleri azaltmak olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Kırılmaz, hipertansiyon tedavisinin genellikle ömür boyu olduğunun unutulmaması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“İlacın bırakılması yüksek tansiyona bağlı olarak vücudumuzdaki kalp, beyin, böbrek, göz gibi organlarımızda hasar meydana getirir. Doktora danışılmadan ilaç tedavisi kesilmemelidir. Özellikle (hastanede poliklinik kontrolü var ve nasıl olsa kan alınacak) diye tansiyon ilacının sabah alınmaması gibi yanlışlıklara düşülmemelidir. Tansiyon ilacının bu durumda mutlaka sabah alınması gerekmektedir.”

Doktora danışılmadan tansiyon düşürücü ilaçlar kullanıldığını, bilinçsizce tüketilen ilaçların yaşamsal öneme sahip organlara zarar verebileceğini dile getiren Kırılmaz, “Vücudun ilaçlara alışması ve etkisinin kaybetmesi, tansiyon ilaçlarının yan etki yapıp böbrek ve karaciğere zarar vereceği düşüncesi ile ilacın bağımlılık yapacağı endişesi” gibi bazı yanlış düşüncelerin de olduğunu sözlerine ekledi.