Stres Kısırlığa Yol Açar mı?

Stres bazı kadınlarda yumurtlamanın gecikmesine veya hiç yumurtlama olmamasına sebep olarak kısırlığa neden olabilir.

 Stres bazı kadınlarda yumurtlamanın gecikmesine veya hiç yumurtlama olmamasına sebep olarak kısırlığa neden olabilir. Çocuğu olmayan kadınlarda ise; her ay hamile kalmayı beklemek ve yaşanan olumsuzluklar kronik strese sebep olur.


Stres, insanda tehdit edilme hissinin duyulmasını sağlayan sebeplerden oluşur. Çok basit olaylar karşısında dahi stres yaşanabilir. Stresin hamile kalmayı zorlaştırdığı bazı araştırmalarda ortaya konmuştur. Bu sebep depresyon, yeme bozuklukları, anksiyete, kalp hastalıkları ile kadınlarda üreme sistemini de olumsuz etkileyen nedendir. Stres destekleme gruplarına katılan kadınlarda spontan gebelik oranının arttığı belirlenmiştir. Kısırlık tedavisi gören çiftlerde psikolojik olarak etkilenme ve bu sebeple strese kapılma söz konusu olabilmektedir. Bu çiftler den bir bölümü sıkıntı şikayeti bir kısmıda kısırlık tedavisi hakkında konuşmaktan kaçınır, bazılarıda doğum sonrası bebeğini kabullenmekte sıkıntı çekebilir. Korkulan veya kaygı duyulan bir şey karşısındaki akut stres durumu, kalbin hızlı atmasına, tansiyonun yükselmesine sebep olur, nefes almakta zorlaşır, ellerde titreme, üşüme ve ciltte nemlenme oluşur. Kronik stres durumunda ise, sürekli stresli olma, depresyon, uyku düzeninde bozulma gibi belirtiler olur. Hastalıklara direnme gücü düşer, organların fazla çalışmasına, hormon ve kimyasalların üretiminin artmasına sebep olur. 

Stres, kısırlık sebebi mi? 

Stres bir sorun olmasına rağmen kısırlığa sebep olduğuna dair kanıtlanmış bir durum söz konusu değildir. Bazı durumlarda kadınların aşırı stres altında olması, hormonlarda değişikliklere sebep olarak yumurtlamanın gecikmesine veya hiç yumurtlanmamasına sebep olabilir. 

HAYAL KIRIKLIĞI YARATIR 

Kısırlık. stres sebebi mi? 

Yapılan araştırmalarda infertilite tedavisi altındaki kadınlarda genellikle, kanser ve kalp hastalıkları sorunları olan kadınlarla aynı stres seviyesine sahip olduğunu tespit edilmiştir. İnfertil çiftler her ay aynı strese maruz kalırlar. Her ay gebe kaldıklarını düşünürler ve hayal kırıklığına uğrarlar. 

 İnfertil kadınlarda stres daha mı yüksektir? 

Araştırmalar infertilite tedavisi gören kadınların kanser hastası kadınlar gibi stres altında olduklarını göstermektedir. Tedavi gören kadınlar hamile kalamadıkları durumlarda yaşadıkları hayal kırıklıkları ile yüzünden sürekli olarak stres altındadırlar ve bu durumda kronik strese hatta depresyona bile yol açabilmektedir. İnfertilite tedavisi neden stresli bir zaman dilimidir. Çiftler yaşamlarını planlamak isterler ve bunun için çok çabalarlarsa başarabileceklerine inanırlar. Bu sebeple gebe kalmanın zorluğu vücutlarının ve aile olma isteklerinin kendi kontrolleri dışında olduğunu düşünürler. İnfertilite durumunda, çiftler ne yapsalar dahi yine de çocuk sahibi olamama ihtimali vardır. infertilite tedavisi kapsamında yapılan testler, tedaviler, çiftler açısından fiziksel, duygusal ve maddi olarak stres yaratabilmektedir. Bu stres çiftlerin ayrılmasına sebep bile olabilir. Bunun için gösterilen özveri zaman içerisinde kişilerin birçok aktiviteden uzak kalmasına sebep olabilir. Yanlızca bu sebep bile, kişinin stresli olmasına yetmektedir. 

İlgili Sağlık Konuları