Soğuk İçeceklere Dikkat!

Diş hekimi Bora Öcal'dan yaz aylarına yönelik ağız ve diş sağlığı önerileri.

Yaz mevsimi mezuniyet törenlerinin, düğünlerin nişanların, kokteyllerin mevsimidir. Dolayısıyla dış görünüşümüze de en çok özen gösterdiğimiz mevsimdir. Diş beyazlatanlar, diş temizletenler bir çoğumuz soluğu diş hekiminde alıyoruz. Tabii bir de yazın gelmesiyle artan diş problemleri var ki sormayın gitsin.

Bilmiyorum doğru mu düşünüyorum ama sanki yaz ayları girdiğinde diş hekimlerinde bir yoğunluk yaşanıyor. Başvuran hastalarla ilgili ne söylemek istersiniz ?

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan soğuk içecekler ve dondurma, bunaltıcı havalarda serinlememizi sağlarken dişlerimizi sızlatarak keyfimizi kaçırır.Bu yüzden hassasiyet şikayetiyle kliniğimize gelen hastalar çok olur.Birde yazın sahillerde ,düğünlerinde mezuniyetlerinde güzel gülüşle görünmek isteyenler de beyazlatma isteğiyle gelirler…

Sıcak havalarda kullandığımız soğuk içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışalım. Özellikler sıcak soğuk farkından orta çıkan mine çatlakları, dişlerde hassasiyetlerin artmasuna ileri zamanlarda çürümelere yol açmaktadır. Mümkün olduğunca asitli içeceklerden uzak durmalıyız.

Tatil esnasında yada tatil beldelerinde yemeklerden sonra ve günde an az 2 kez diş fırçalamayı ihmal etmemeliyiz. Sabah kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce mutlaka dişlerimizi fırçalamalıyız. Oluşan hassasiyetler diş hekiminizin tavsiyesi ölçüsünde hassasiyet giderici macunlarla ,klinik ortamında direk flour uygulamalarıyla giderilebilir.

Dişlerimize ne kadar iyi bakmaya çalışsakta dişi kötüleştiren, dişi zayıflatan bazı besinler özellikle şekerli besinler, karbonhidratlı besinler, dişlerin üzerinde kötü tahribatlar yaratırlar. Diş çürüğü oluşturan bakteriler bu karbonhidratları çok güzel sindirirler ve sindirdikleri zaman asit ortaya çıkarırlar. Bu asit, diş minesini etkiler. Mine yapısını çözer. Çözünen mine yapısı çürüğe elverişli bir hale gelir.

Gazlı içeceklerde diş çürüğü açısından kaçınılması gerekilen içeceklerdir. Gazlı içeceklerin içerisindeki asit, dişlerin yapısını bozar. Aynı zaman içinde bulunan şeker, çürük oluşumunu hızlandırır

Sık sık yemek yemek, abur cubur alışkanlığı yine çürük riskini arttırıcı bir beslenme alışkanlığıdır. Çünkü normal bir beslenmeyle ağıza alınan gıdalar, salya salımınını aktif eder. Salya ağızda biriktikçe salyanın içerisindeki mineraller hem bakterilere karşı savaşırlar hem de bakterilerle savaş bittikten sonra dişin hasar görmüş olduğu kısımlarını onarırlar. Eğer sürekli ağıza bakteri ve bakterileri oluşturacak gıdalar girerse, ve salyaya kendini tamir etme kendini koruma şansı tanınmazsa o zaman çürüğe daha elverişli oluruz

İlgili Sağlık Konuları