Soba Zehirlenmelerine Karşı Alınacak Önlemler

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Bediha Salnur, kış aylarının gelmesiyle birlikte soba zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Bediha Salnur, kış aylarının gelmesiyle birlikte soba zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Salnur, yaptığı yazılı açıklamada, karbonmonoksit zehirlenmelerinin, baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar, araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarda da rüzgarlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit gazı birikmesi, bu yerlerde uzun süre kalınması ve karbonmonoksit gazının solunması sonucu oluşabildiğine dikkat çekti.

Karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri arasında baş sırayı alan soba zehirlenmelerinin bazı basit tedbirlerle önlenebileceğini vurgulayan Salnur, rüzgarın yönü, boruların temizliği, kullanılan kömürün kalitesi gibi etmenlerin, soba yakmadan önce gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Salnur, sobanın içindeki ateşin söndüğünden emin olmadan uyunmaması, sobanın kalite ve garanti belgesinin bulunması, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması, sobanın üstten yakılmaması, yatmadan önce sobaya yakıt konulmaması, soba borularının ek yerlerinden gaz sızıntısı olup olmadığının kontrol edilmesi, sobanın bulunduğu yerin sürekli havalandırılması, lodoslu havalarda soba yakılmaması, bacanın duvardan veya pencereden çıkarılmaması, mutlaka çatıda olması, bacanın en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte bulunması, baca şapkasının mutlaka takılması ve bacaların düzenli olarak her yıl temizletilmesi gerektiğini kaydetti.

Zehirlenen kişiye acil yardım

Sobadan zehirlenme durumunda, zehirlenen kişinin vakit kaybetmeden hastaneye ulaştırılması gerektiği uyarısında bulunan Salnur, "Elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır. Kibrit, çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkaracak işlemler yapılmamalıdır. Zehirlenen kişi olay yerinden uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalıdır. Battaniye ile sarılarak vücut ısısı korunmalıdır. Ağız ve burnunda kusmuk, balgam varsa solunumu engellememesi için temizlenmelidir. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiği ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezinden, zehirlenmelerde yapılacak ilk müdahaleler hakkında bilgiler alınabileceği unutulmamalıdır." dedi.

Salnur, şofben kullanırken alınacak basit önlemleri de "Şofbenin kalite ve garanti belgesi olmalıdır. Şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Şofbenin montaj yapılacağı yer yeterli büyüklükte olmalıdır. Şofben banyoya takılmamalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalıdır, baca bağlantısı olmayan şofben kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanıldığı yere sürekli temiz hava girişi sağlanmalıdır." şeklinde sıraladı.

İlgili Sağlık Konuları