Siyah Üzüm ve Mandalina'nın Gizli Gerçekleri!

İşte evinize orijinal paketiyle gelen bir meyve! Çin tıbbında, mandalinanın kabuğu heba edilmez, ilaç olarak kullanılır.

İşte evinize orijinal paketiyle gelen bir meyve! Çin tıbbında, mandalinanın kabuğu heba edilmez, ilaç olarak kullanılır. Kalorisi çok düşüktür. Bir mandalina, yaklaşık 30-35 kaloridir. Kalorisi düşüktür ama faydaları büyüktür! Sadece bir tane mandalina yemek, günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını sağlar.

Fakat mandalinanın meyvesini yiyip kabuğunu atmak kıymet bilmemektir. Mandalina kabuğu, Oleum auranthii adı verilen bir uçucu yağ içeriyor. İngiltere'de yapılan bir çalışmada, mandalina kabuğundan elde edilen uçucu yağın kanser hücrelerini öldürdüğü bulundu. Üstelik sadece kanserli hücrelere saldırıyor, normal hücrelere zarar vermiyor. Aynı zamanda beta karoten, flavonoitler ve terpenler de içeriyor. Bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırıyor.

Mandalina tüketerek elde edilebilecek faydalar:

Mandalina kabuğu kanser hücrelerini öldüren bir uçucu yağ içerir.

Bağışıklık sistemini destekler. Antioksidandır, yaşlanmaya karşı savaşır.

SİYAH ÜZÜM'ÜN ÖZELLİKLERİ

Pınar Güneş Karsak : Son yıllarda üzüm çekirdeği ve üzümden elde edilen maddenin sağlığa faydaları üzerine pek çok çalışma yayınlandı. Bu maddeler aynı zamanda medyanın da gözdesi! "Kırmızı şarap sağlığınızı koruyor mu, ne kadar içmelisiniz?", "Üzüm çekirdeğinin faydaları" gibi konular üzerine her geçen gün gazete yazısı görmek mümkün. Peki, işin aslı nedir? Yıllarca hep alkol zararlı dediler, şimdi sağlığımızı korumak için şaraba mı başlayacağız?

Siyah üzüm, vücudumuzdaki onarım sürecinin yapı taşı olan "aminoasitler'den" bol miktarda içeriyor. Ayrıca demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, A, B1, B2, B3, B9 vitaminleri ve beta da içeriyor.

İçerdiği bu maddelerden dolayı siyah üzüm kuvvetli bir antioksidandır. Hücreleri hasara karşı korur, yaşlanmasının önüne geçer. Fakat üzüm denildiğinde insan sağlığı için en önemli kısmı, çekirdeği ve tabii ki, üzümden elde edilen ham maddedir. Üzüm çekirdeği ile ham maddesi aynı şey değildir!

Üzüm çekirdeği, antioksidanlar açısından çok zengindir. Antioksidan grubu bileşikler içerir. Yaşlanmayı geciktirir, hücre hasarının önüne geçer, serbest oksijen radikallerinin vücutta yaptığı hafriyatı engeller. Kemik yoğunluğunu arttırarak kemik erimesini önlediği gösterilmiştir.

Üzümün ham maddesi, işlem görmemiş üzümde çok düşük miktarda bulunur. Ham maddenin oluşabilmesi için üzümün bir strese maruz kalması (ezilmesi) ve fermente olması (mayalanması) gerekir. Ham maddenin en fazla bulunduğu yer üzüm kabuğudur. Bununla beraber çekirdekte, üzüm yaprağında ve sapında bulunur.

Pınar Güneş Karsak 'tan Öneriler :

Eğer kimyasal ilaç kullanmadan, yapay olarak renk katılmadan, mumlanma işlemin geçmeden doğal veya organik olarak yetiştirilmiş ve satışa sunulmuş olduğuna eminseniz mandalina kabuklarını atmayın. Salatalarınızda, yemeklerinizde kullanın. Fazlasını kurutun ve cam kavanozlarda saklayın. Süzgeçten geçirip toz halinde salata ve yemeklerinize serpin, çayını yapın, akla gelebilecek her türlü kullanım ile değerlendirin.

KIRMIZI ACI BİBER'İ TÜKETEREK ELDE EDİLEBİLECEK FAYDALAR:

Ağrı kesici özelliği vardır: Zona, baş ağrıları, şeker hastalarında görülen ağrılar ve romatizma ağrılarına karşı etkilidir.

Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakmayı arttırır.

Kansere karşı koruyucudur. Detoks etkisi vardır, zehirlerin zararlarını yok eder.

Acı kırmızıbiberi sofranızdan eksik etmeyin, ancak sadece güvendiğiniz biberleri alın ve nemsiz ortamda saklayın. Unutmayın, ne kadar çok acı, o kadar iyi!

Pınar Güneş Karsak : Açıkta satılan biberleri almaktan kaçının

Acı kırmızıbiber havalandırmalı, nemsiz, kuru ortamda ve ortalama 40 derece sıcaklıkta kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra da, nem almayacak şekilde kuru ortamlarda saklanmalıdır. Eğer kuru olmayan şartlarda kurutulursa veya kurutulduktan sonra nemli ortamda saklanırsa, içinde "aflatoksin" ismi verilen bir tür mantar gelişir. Aflatoksin, oldukça kuvvetli kanserojen bir maddedir. Karaciğer ve mide kanserlerini ciddi oranda arttırdığı görülmüştür.

Pinar Gunes Karsak Kanserden korunayım derken kansere yakalanmak istemiyorsanız, acı kırmızıbiberinizi alırken özenli davranın. Güvendiğiniz markaların kapalı ambalajlarını tercih edin. Açıkta satılan biberleri almaktan kaçının. Özellikle de, İstanbul veya Antalya gibi çok yüksek nem oranına sahip olan şehirlerde, rafta ne kadar süre beklediğini bilmediğiniz biberleri satın almayın. Aldığınız biberinizi, evinizde yine hava almayan cam kavanozlarda ve buzdolabında saklayın.