Sigara İçenler Çevrelerini Daha Fazla Zehirliyor!

Dünyada 1,2 milyar kişi sigara içiyor. Sigara içenlerin yüzde 47'si erkek, yüzde 12'si kadın. Bir yılda 5 milyon kişi sigaradan ölüyor.

Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Özşeker, “Sigara içmek kişinin yalnız kendisine değil çevresine de zarar verir. Çevresel sigara dumanında kanser yapıcı maddeler sigaradan çekilenden 10 kat daha fazla bulunmuştur’’ dedi.

Çevresel sigara dumanı yani pasif içicilik yoluyla dünyada 600 bin kişi ölüyor. Ülkemizde ise her yıl 8 bin 750 kişi pasif içicilikten hayatını kaybediyor. Sigarada dört bin madde var ve 50 tane de karsinojen (kanser yapan) madde tespit edilmiş.

ABD’de pasif içiciliğin kanser yaptığı kanıtlanmış ve 1992’de yayınlanan bir raporla da açıklanmış. Pasif içicilik koroner arter riskini de artırıyor. Sigara içenlerle aynı ortamda yaşayanlar yüzde 20–50 daha fazla koroner arter hastası oluyor.

Sigaraya bağlı  olarak gelişen sağlık sorunları için Türkiye’nin harcadığı yıllık gider 8-10 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Tütün kontrolünde temel hedef sigara tüketimini hızla azaltmak. Bunun için yasalar çıkarılıyor ve bunu teşvik edici, hekim kontrolünde sigara bırakmayı sağlamaya yardımcı polikliniklerin oluşturulması gerekiyor.

Sigara içenlere yönelik sağlık kontrollerinin yapılması, sigaraya bağlı herhangi bir hastalığı olup olmadığının tespit edilmesi, kontrol altına alınması ve kişiye özel tedavi programının oluşturulması gerekiyor 

 

 

İlgili Sağlık Konuları