Sigara Anne Sütünü Nasıl Etkiler?

Doğum yaptıksan sonra ve lohusalık sürecinde sigara kullanılması oldukça zararlıdır. Sigara kullanımı iyileşme sürecini yavaşlatacağı gibi, bebek için ciddi problemler doğurabilmektedir.

 Doğum yaptıksan sonra ve lohusalık sürecinde sigara kullanılması oldukça zararlıdır. Sigara kullanımı iyileşme sürecini yavaşlatacağı gibi, bebek için ciddi problemler doğurabilmektedir.
 

 
 

Sigara içerisinde bulunan maddeler süte geçer mi?
 
 

Sigara kullanan annelerin süt verimi azalmaktadır.  Sigara kullanımı, sütün azalmasına yol açtığı için daha az emzirme sürecine yol açar. Süt kalitesi daha verimsizdir. Bu sebeple de bebek yeterince beslenemeyebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda sigara kullanan annelerin emzirme dönemini kısa sürede kestiği ve ek besinlere daha çabuk geçtiği bildirilmiştir. 
 
 

Bunun dışında dikkat edilmesi gereken en önemli konu sigarada bulunan zararlı maddelerin anne sütüne geçmesidir. Anne, sigara kullanmasa ancak sigara içilen ortamda bulunsa dahi sigaranın zararlı maddelerinden etkilenmekte ve sütünün niteliği değişebilmektedir. Bundan dolayı da emzirme döneminde sigara kullanılmaması ve mümkünse sigara içilen ortamda dahi bulunulmaması gerekmektedir.
 
 

Emzirme döneminde sigara kullanan annelerin çocuklarında; hiperaktiflik, huzursuzluk, kusma, gaz gibi sorunlar daha çok görülmektedir.  Sütün tadı değiştiği için bebeklerin bazıları emmeyi reddedebilir ve bu sebeple de ek besinlere daha erken geçilebilmektedir.
 
 

Sigara kullanan anneler ek besinlere geçmeli mi?
 
 

Anne sigara kullanılması sebebiyle bebeğini sigaranının etkilerinden korumak için emzirmeten vazgeçmemelidir. Bebeğin anne sütü almaması, bebek için sigaranın içindeki zararlı maddelere maruz kalması kadar ciddi problemlere yol açabilmektedir.
 

Emzirme döneminde sigara kullanan anneler için tavsiyeler:
 
 

  • Sigara kullanımının üzerinden ne kadar zaman geçerse, sütte bulunan nikotin maddesi  o kadar azalacaktır. Bundan dolayı da sigara içtikten hemen sonra bebekler emzirilmemelidir.
  • Emzirme döneminde olan annelerin altı ay boyunca sigarayı bırakmaya çalışması bebeğin sağlığı açısından oldukça önem teşkil etmektedir.
  • Bebekle aynı ortamda sigara içilmemesine dikkat edilmelidir. Bebeğin pasif içici konumda olmasına izin vermek bebek için ciddi sorunlara yol açabilmektedir.  Sigara dumanına maruz kalan bebeklerde solunum hastalıkları, sistematik sorunlar daha yaygın görülmektedir.
  • Emzirme anında kesinlikle eş zamanlı olarak sigara içilmemelidir.
  • Sigara içilen oda sık sık havalandırılmalı ve mümkünse evde sigara içilmesine izin verilmemelidir.
  • Sigarayı bırakmak için profesyonel yardım alınmalıdır.


 

İlgili Sağlık Konuları