Sığ Sulara Atlarken Dikkat

Yaz güneşinde hayatlar kararmasın..

Derinliği fazla olmayan yerlerde suya balıklama atlama, omurilik hasarlarına yol açabilir. Ne yazık ki, her sene yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte, sığ suya balıklama atlamak suretiyle omurilik felci olanların sayısı da artıyor. Gelin bu sorunu aşma konusunda ortak hareket ederek toplum bilincini birlikte oluşturalım.

BALIKLAMA ATLARKEN DİKKAT

Yetkililer, derinliği fazla olmayan sulara "balıklama" atlama sırasında alnını yere çarpan kişilerde boyun omurgasının hasar gördüğünü, kırık veya çıkık meydana geldiğini belirterek, "Zedelenme yalnızca omurga ile kalmıyor. Omurga içindeki omurilik de zedeleniyor ve buradaki milyonlarca sinir hücresi o anda ölüyor. Bunun sonucunda felç ortaya çıkıyor" diyorlar.

FELÇ OLABİLİRSİNİZ

Özellikle gençlerin "Balıklama" atlayarak denize girmek için çok hevesli olması, beklenmedik kazalara yol açabilmektedir. Derinliği fazla olmayan sulara balıklama atlama sırasında alnını yere çarpan kişilerde boyun omurgası hasar görüyor, kırık veya çıkık meydana geliyor. Zedelenme yalnızca omurga ile kalmıyor. Omurga içindeki omurilik de zedeleniyor ve buradaki milyonlarca sinir hücresi o anda ölüyor. Bunun sonucunda felç ortaya çıkıyor. Omuriliğin zedelenme derecesine bağlı olarak her iki kol ve bacakta, tam hareket felciyle komple duyu kaybı oluyor. Bu durum, bir insanı ömür boyu tekerlekli sandalyeye mahkum eden en ağır yaralanma biçimlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

TOPLUMSAL BİLİNÇ

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği bu konuda kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. Bu yıl kıyılarda, uyarı levhaları, kısa filmler ve billboard çalışmalarıyla toplumsal bilinç oluşturmaya çalışıyor.