Sıcak Havada Klor, Astım Ataklarını Tetikleyebilir

Uzmanlar, bol bol tuzlu suda yüzmenin tüm hava yollarına ilaç gibi geldiğini belirtiyor.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, aşırı sıcak havada havuzlarda buharlaşan klorun kimyasal yapısının astım ataklarını tetikleyebildiğini bildirdi.

Tabak, yaptığı yazılı açıklamada, astım hastalığının tekrarlayan bronş daralmasıyla seyreden kronik bir akciğer rahatsızlığı olduğunu belirtti.

Astımın, alerjik olabildiği gibi alerji dışı nedenlerden de kaynaklanabildiğine işaret eden Tabak, hem alerjik hem de alerjik olmayan astımda, bronşlarda oluşan hassasiyetin dış etkenlere bağlı geliştiğini aktardı.

Tabak, sigara dumanı, kimyasal koku, küf, hava kirliliği gibi etkenlerin astım hastalarında öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi şikayetlere neden olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Bir akciğer hastalığı olan astıma bağlı şikayetler sıcak ve rutubetli havalarda artar. Bu nedenle hastalar için en doğru tatil seçimi deniz tatilleridir. Yüzme, tuzlu su buharı solumak tüm hava yolları için doğal bir ilaçtır. Kış boyu tıkanan ve enfeksiyonlarla mücadele eden hava yolları, doğal tuzlu suyun etkisiyle açılıyor. Bol bol tuzlu suda yüzmek ve tuzlu su buharı solumak tüm hava yollarına ilaç gibi geliyor. Ancak havuz açık alanda bile olsa aşırı sıcak havalarda buharlaşan klorun kimyasal yapısı, astım hastalarının ataklarını tetikleyebiliyor."

"Astımlı çocukların yüzde 90'ının ev tozuna alerjisi var"

Tabak, özellikle astım hastası çocukların yüzde 90'ının ev tozuna karşı alerjisi olduğunu belirterek, tatil için konaklama yapılacak mekanın halı kaplı olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Astım hastalarının anti alerjik yatak kılıfı gibi özel eşyalarını tatil boyunca da kullanmasını tavsiye eden Tabak, alınacak önlemlerin ani gelişecek durumları engelleyeceğini bildirdi. 

İlgili Sağlık Konuları