'Sessiz katil' 350 hastalığı taklit edip anlaşılmıyor
Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin: "İçimizdeki sessiz katil" olarak nitelendirilen hastalık, kalp krizi, şizofreni, bipolar bozukluk, beyin tümörü, bazı kanser türleri, otizm, huzursuz bacak sendromu, ürtiker, haşimato tiroidi, alzheimer, parkinson, MS, ALS gibi kas hastalıkları, çölyak gibi pek çok hastalığı taklit ediyor"
"Türkiye'de de 7-10 milyon civarında lyme hastası var. Bu korkunç bir rakam. Sağlık Bakanlığı Lyme Eylem Planı hazırlamalı"
"Dünyada 30 yıldır lyme klinkleri var. Çok iyi doktorlarımız olmasına rağmen biz lyme hastalığını ihmal etmiş durumdayız. Lyme doktorları yetiştirilmeli, Lyme klinikleri bir an önce açılmalı"
"Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptığı açıklamaya göre bir kaç yıl içerisinde en az 80 milyon lyme hastasının ortaya çıkacağını öngörüyor"
Lyme bakterisi taşıyan 37 yaşındaki Meryem Körhasan : "Yıllarca doktor doktor gezdim teşhis konulmadı. Meğer lyme hastasıymışım"
"Eşim, oğlum hepimiz lyme hastası olduk ve Prof. Dr. Barbaros Çetin sayesinde tedavi ile karşılaştık. Bir sürü rahatsızlıktan kurtulmuş olduk"
İZMİR - Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kişinin 'içimizdeki sessiz katil' olarak nitelendirilen lyme bakterisi taşıdığını, bakterinin 350 hastalığı taklit ettiğini ve teşhis konulamayan birçok hastalığın altından lyme bakterisinin çıktığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Acilen bu hastalık tanınmalı. Birçok alanda çok iyi doktorlarımız olmasına rağmen biz lyme hastalığını ihmal etmiş durumdayız. Lyme doktorları yetiştirilmeli, Lyme klinikleri açılmalı" dedi.
Kene, sivrisinek, atsineği, bit gibi kan emen canlıların yanı sıra kedi ve köpeklerden de bulaşan "Lyme Hastalığı" dünyayı ve insanlığı tehdit ediyor. Son yapılan açıklamalara göre, halen 25 milyon lyme hastası olduğu tahmin ediliyor. Bay Area Lyme Foundation (Bay Area Lyme Vakfı) tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre, bu sayının önümüzdeki birkaç yıl içinde 80 milyona çıkacağı öngörülüyor. "İçimizdeki sessiz katil" olarak nitelendirilen hastalık, kalp krizi, şizofreni, bipolar bozukluk, beyin tümörü, bazı kanser türleri, otizm, huzursuz bacak sendromu, ürtiker, haşimato tiroidi, alzheimer, parkinson, MS, ALS gibi kas hastalıkları, çölyak gibi pek çok hastalığı taklit ediyor.
350 hastalığı taklit ediyor
Dünyada George Bush, Ashley Olsen, Richard Gere, Rebecca Welles, New York Valisi George E. Pataki gibi ünlülerde de görülen hastalık, Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladı.
Lyme hastalığına karşı önlem alınması gerektiğini belirten Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Lyme hastalığı "Borrelia Burgdorferi (Spiroket Bakteri)" adlı bakteri neden olduğu bir hastalık. Bugüne kadar biz biliyoruz ki bakteriler bir veya iki hastalığa sebep olur. Ama bilim tarihinin bugüne kadar rastlamış olduğu ultra süper spiroket bir bakteri bu. Biyolojik anlamda doğru dürüst ne bakterilere ne de virüslere benziyor, inanılmaz bir canlı. Son 30 yılda yapılan yoğun çalışmalar sonucunda bu bakterinin 350'den fazla hastalığı taklit ettiği ortaya konmuştur. Başta MS, ALS, rometolit artvit, lupus, behçet, haşimato tiroidi, kalp hastalıkları gibi birçok hastalığın altından lyme bakterisinin çıktığı bilimsel olarak ispatlandı. Son 10 yılda yapılan çalışmaların sonucunda örneğin Amerika'da 25 milyondan fazla lyme hastasının olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri Lyme Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre bir kaç yıl içerisinde en az 80 milyon lyme hastasının ortaya çıkacağını öngörüyor. Çin'de son 20 yılda yapılan çalışmalarda tespit edilmiş lyme hasta sayısı 75 milyon. Alman hükümetinin geçen yıl açıklamış olduğu resmi rakamlara göre Almanya'da her yıl yaklaşık 1 milyon kişi lyme hastası oluyor" diye konuştu.
"Dünyada lyme klinikleri var bizde yok"
Dünyada lyme doktorları ve klinikleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çetin, "Bugün dünyada Amerika başta olmak üzere Avrupa'nın bazı ülkelerinde 30 yıldır lyme klinikleri var. Yüzlerce lyme doktorları var. Ama bizim ülkemizde 50 yıl geçmişi olan lyme hastalığı ile ilgili ne gerçek anlamda lyme doktoru ne de gerçek anlamda lyme kliniği var. Türkiye'de de 7-10 milyon civarında lyme hastası var. Bu çok korkunç bir rakam, ben bunları defalarca söylüyorum ve bugüne kadar birçok insana yardımcı oldum. Değişik hastalıklarla bana gelip müracaat eden insanları yönlendirdim be bunların birçoğu lyme çıktı. Bizim neyimiz eksik, hiçbir şeyimiz eksik değil. Birçok alanda çok iyi doktorlarımız var ama biz lyme hastalığını ihmal etmiş durumdayız" diye konuştu.
Lyme bakterisini açıkladı, maaş kesme cezası aldı
Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinin odalarının bulunduğu bina ve çevresinde, bulaşıcı 'Lyme bakterisi' taşıyan kırmızı renkli 'Ixodes ricinus' türü kenelerin olduğunu açıklaması ve halkı bilinçlendirmesi üzerine yönetim tarafından, 'İnfial yaratıp, üniversiteyi toplum önünde küçük düşürdüğü' gerekçesiyle maaş kesme cezası verilen Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Bu ceza beni çok üzdü. Suçlama üniversiteyi kamuoyu önünde küçük düşürmek. Oysa ben 35 yıl boyunca hiçbir zaman çalıştım kurumu küçük düşürmedim. Tam tersine hem ulusal hem uluslar arası ödüller aldım, uluslar arası alanda birçok yayınlar yaptım. Bu olaydan birkaç ay sonra bana mektuplar gelmeye başladı. Bizim bu kampusumuzda öğrenci olup da kene yapışıp da lyme olan hastalardan bana mektuplar gelmeye başladı. Bunu delilleri bende, hatta bu hastalara yardımcı oldum" ifadelerini kullandı.
"Sağlık Bakanlığı Lyme Eylem Planı hazırlamalı"
Bakterinin geçiş yollarının çok olduğu için bugün dünyada salgın hale geldiğini dile getiren Çetin, "Birincisi bir an önce özellikle büyükşehirlerdeki tıp fakültelerinde lyme araştırma merkezlerinin kurulması gerekiyor. Onlarca, yüzlerce asistanın, genç doktorun lymea yönelmesi gerekiyor. Çünkü bu dünya çapında artık bir salgın ve 350 hastalığı taklit ediyor. İkincisi de devletin, Sağlık Bakanlığının bir an önce lyme eylem programını hazırlaması gerekiyor" dedi.
"Kedi, köpek, sivrisinekler bakteriyi taşıyor"
Lyme bakterisinin kenelerin dışında pire, sivrisinek gibi kan emen bütün canlılardan bulaştığını dile getiren Prof. Dr. Çetin, doğada da en çok yabani hayvanlarda, memeli hayvanlarda, kuşlarda olduğunu; şehirlerde ise kedi ve köpeklerin lyme bakterisi taşıdığını söyledi.
Lyme tedavisinin kişiye göre değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Doktorun çok tecrübeli olması gerekiyor. Bu tedavi gecikilmişse kronikleşmişse 1-10 yıla kadar sürebilir, bazen nadiren ömür boyu da sürebilir. Eğer birkaç haftalıkken yakalamış olursanız 3 haftalık bir antibiyotik tedavisi ile lymedan kurtulabiliyorsunuz" dedi.
Yıllarca doktor doktor gezdi teşhis konulmadı
Yıllarca gitmediği doktor kalmayan, ancak hastalığına hiçbir teşhis konulamayan 37 yaşındaki Meryem Körhasan da Prof. Dr. Barbaros Çetin'in vesilesi ile hastalığından kurtuldu. Bir gün bir gazetede Prof. Dr. Çetin'in yazısını okuyan genç kadın, ilk defa duyduğu lyme hastalığını belirtilerinin kendisinde olduğunu gördü ve hemen ailesi ile birlikte test yaptırdı.
"Dr. Çetin sayesinde bir sürü rahatsızlığımızdan kurtulduk"
Test sonuçlarına göre weşi, oğlu ve kendisi yüzde 75 lyme çıkan Meryem Körhasan, şunları söyledi:
"Yıllardır doktor doktor dolaştım. Her gittiğim doktor 'şu olabilir' dedi ve hiçbir zaman doğru bir teşhis konmamıştı. Ben hocamın gazetedeki yazısını okuduktan sonra doğru teşhisin lyme olduğunu gördüm ve kendi kendime bu teşhisi koyarak laboratuar testi yaptırma gereği duydum. Hocama ceza verildiğini öğrendim. Gerçekten çok üzgünüm. 2015'teki o demeci olmamış olsaydı benim ailemde 3 kişi belki ilerleyen dönemlerde daha fazlası çünkü biz daha dikkatli yaşamaya başladık. Hepimiz lyme hastası olduk ve onun sayesinde tedavi ile karşılaştık ve biz bir sürü rahatsızlıktan kurtulmuş olduk."
(MD-