Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Öğüt, hastanenin Ses ve Konuşma Bozuklukları Biriminde yılda yaklaşık 2 bin 500 hastaya hizmet verildiğini söyledi.
Prof. Dr. Fatih Öğüt, günlük yaşamda çeşitli meslek gruplarından çok sayıda insanın ses ve konuşma bozukluğu yaşadığını, “foniatri” olarak bilinen ses ve konuşma bozukluklarının, kulak burun boğaz hastalıklarının önemli bir bölümünü oluşturduğunu bildirdi.
EÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı bünyesinde hizmet veren Ses ve Konuşma Bozuklukları Biriminde 20 yılı aşkın süredir hastalıkların tedavi edildiğini belirten Prof. Dr. Öğüt, “Ses hastalıkları ve konuşma birimi olarak iki alanda hizmet veren laboratuvarlarda yüksek bilimsel standartta, ses ve konuşma bozukluğu olan yılda ortalama 2 bin 500 hastaya hizmet veriyoruz” dedi.
Ses laboratuvarlarında, yüksek teknolojik cihazlarla tüm ses hastalıklarının tanısının konulabildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Öğüt, şöyle konuştu;
Birim içinde aynı zamanda ses eğitimi de verilebiliyor. Böylece bazı ses hastalıkları ‘ses telindeki şarkıcı nodülü gibi’ ameliyata ihtiyaç duyulmadan egzersizlerle tedavi edilebiliyor ya da uygulanan ses cerrahisi sonrası verilen ses egzersizleriyle hasta kaliteli sese kavuşabiliyor.
Bu sayede ameliyat sonrası ses kaybı veya ses bozulması riskinden korunuyor. Birimde ayrıca reflüye bağlı oluşan ses kısıklıklarının tanı ve tedavisi de en gelişmiş uluslararası standartta yapılabilmektedir. Konuşma biriminde ise başta kekemelik ve bazı harfleri yanlış söylemeye bağlı olan artikülasyon bozuklukları olmak üzere tüm bozuklukların tedavisini yapabiliyoruz.
Prof. Dr. Öğüt, Ses ve Konuşma Bozuklukları Birimi bünyesinde sunulan ses terapisiyle ses bozukluğu şikayetiyle gelen hastaların yanı sıra ses sanatçılarına da hizmet verildiğini bildirdi.