Sesimi Korumak İçin Ne Yapmalıyım?

Pek çok kişi, çok değerli olan sesini korumak için hiçbir şey yapmaz! Sesleri hasar gördüğünde ise "Ne yapsam da düzeltsem?" diye kara kara düşünürler.

Ses; gırtlağın iki yanındaki tellerin yani “ses telleri”nin titreşimiyle oluşur. Gırtlak kasları, ses tellerinin uzunluk ve gerginliğini kontrol ederek titreşimi ayarlar. Sesin yanlış kullanımı sonucunda ses telleri hasar görebilir ve bunun sonucunda da bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Çok şiddetli bağırma ya da uzun süre fısıltı şeklinde konuşma durumunda ses tellerinde nodül oluşabilir. Uzun süre sigara içmek, sigara dumanı solumak, sürekli endüstriyel dumana maruz kalmak ya da kronik bir alerji sonucu ya da reflü sonucu hastalık oluşabilir.

Ses sağlığını tehlikeye atan tüm bu hastalıklardan korunmak için, uyulması gereken bazı kurallar vardır.

Sağlıklı Bir Ses İçin Neler Yapılmalı?

Su için: Ses tellerinizin iyi bir performans sergileyebilmesi için günde en az 2 litre içinde sıvı tüketmelisiniz. Günde 8-10 bardak su içerek ses telleri için gerekli nemlendirme sağlanmalıdır.

Bol oksijen alın: Düzgün bir ses için yeterli hava almalısınız. Bunun için çok hızlı konuşmayın ve daha sık nefes alın. Burun yoluyla, derin ve karından nefes almak doğru bir teknik olacaktır.

Egzersiz yapın: Sağlıklı bir ses için sağlıklı bir beden mutlak gerekliliktir. Düzenli fizik egzersizleriyle hem vücut yapısı, hem gelişen iskelet ve kas yapısı nedeniyle solunum işlevini mükelleştirebilirsiniz.

İlgili Sağlık Konuları