Serviks Kanseri Farkındalık Ayı

Bayburt Sağlık Müdürü İlker Hancı, serviks (rahim ağzı) kanserinin önlenebilir ve erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün bir kanser türü olduğunu bildirdi.

Bayburt Sağlık Müdürü İlker Hancı, serviks (rahim ağzı) kanserinin önlenebilir ve erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün bir kanser türü olduğunu bildirdi.

Hancı, ocak ayının serviks kanseri farkındalık ayı olması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, serviks kanserinin kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser olduğunu belirtti.

Serviks kanserinin, akciğer ve meme kanserinden sonra en sık ölüme neden olan üçüncü kanser olduğunu ifade eden Hancı, serviks kanserinin başlangıcında genellikle hiçbir belirti ortaya çıkmadığını vurguladı.

Hancı, serviks kanserinin önlenebilir ve erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün bir kanser türü olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Tam da bu noktada tarama testlerinin önemini kavramamız gerekmektedir. Taramalar sayesinde kanserden ölümlerin azalması sağlanabilir. Ülkemizde 2009 yılından itibaren her ilimizde KETEM'ler açılmış ve ücretsiz kanser taraması yapılmaya başlanmıştır. KETEM'lerde 40-69 yaş arası kadınlara meme kanser taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kolon kanseri taraması ve 30-65 yaş arası kadınlara serviks kanseri taraması ücretsiz yapılmaktadır."

Rahim ağzı kanserinin yüzde 95 bir virüs sebebiyle ortaya çıktığına işaret eden Hancı, şunları kaydetti:

"Bu virüse HPV virüsü adı verilmektedir. Halk dilinde, insan siğil virüsü adını almaktadır. HPV virüsü temas yoluyla bulaşmaktadır. Virüsün tanısı KETEM'lerde ücretsiz yapılan HPV DNA testiyle konulmaktadır. Bu test rahim ağzından acısız, ağrısız bir şekilde sürüntü alınarak yapılmaktadır. Düzenli HPV DNA testi yaptırmayan kadınlarda serviks kanseri görülme riski artmaktadır."