Sedef Hastalığında Puva Tedavisi!

İlk defa 1948 yılında kullanılmaya başlayan PUVA Tedavisi hakkında Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü doktorları bu tedavi hakkında bilgi verdi.

Teknolojinin hızla gelişmesi elbette ki tıp literatürüne de yeni tanı tedavi seçenekleri ekliyor. PUVA tedavisi ağızdan psoralen yani çok sayıda bitkide mevcut olan deriyi ve gözü güneş ışığına daha hassas hale getiren ilaçlar tablet şeklinde alınarak UVA(suni güneş ışığı) ile birlikte uygulanan bir tedavidir.

Genellikle sedef, atopik ekzema, vitiligo ve benzeri pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Psoralenler sayesinde deri ışığa daha duyarlı hale getirilerek renklenmeyi sağlar ve savunma sisteminin işleyişinin düzenlenmesini kontrol eder.

PUVA tedavisi özellikle sedef hastalığının kronik ve büyük plaklı tiplerin de en iyi tedavi seçeneğidir. Dar-bant UVB tedavisi ile 311 nm dalga boyunda suni güneş ışığı da son yıllarda sedef hastalığı, atopik ekzema gibi deri hastalıklarının tedavisinde güvenli ve etkili bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır.

Bu tedavi ağızdan bir ilaç gerekmemesi, gebelik, emzirme, karaciğer ve böbrek hastalarının da kullanabilmesi, ucuz olması çocuklarda güvenli olması, tedavi sonrası göz korumasının gerekli olmaması, deri kanseri riskinin çok az olması ve hastaneye yatış gerektirmemesi sebebiyle giderek hekimler tarafından tercih edilir olmuştur.
 

İlgili Sağlık Konuları