Sağlıklı Dokuyu Koruyan Radyoterapi Cihazı Ege Üniversitesi'nde!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkoloji Bölümü'ne alınan son teknoloji "Lineer Hızlandırıcı" cihazıyla akciğer ve bağırsak gibi hareketli organlardaki tümörlere de ışın tedavisi uygulanabilecek.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkoloji Bölümü'ne alınan son teknoloji "Lineer Hızlandırıcı" cihazıyla akciğer ve bağırsak gibi hareketli organlardaki tümörlere de ışın tedavisi uygulanabilecek. EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, cihazın hizmete girmesi dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bölgede tek olan 5 milyon lira değerindeki radyoterapi cihazının Türkiye'de sayılı hastanelerde bulunduğunu söyledi.

Cihaz sayesinde riskli bölgelerdeki kanserli dokuların, yakınlarındaki sağlıklı organlar korunarak tedavi edilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, "Yandaki dokulara zarar vermeksizin istenilen etki daha kısa sürede elde edilerek radyoterapi uygulanıyor" dedi.

EÜ Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Aras ise cihazın görüntü kılavuzluğunda radyoterapi yapma özelliğinin bulunduğunu belirterek, "Normal dokuları daha az ışınlayarak koruyabiliyoruz. Tümörde ise etkin doza çıkabiliyoruz. Cihazın tümör etrafındaki dokuları koruyan bir modu bulunuyor. Cihazın akciğer yerleşimli tümörde yararı büyük. Çünkü akciğer tümörlerini bilgisayarlı tomograif (BT) cihazıyla kontrol ederek tedavi ediyoruz" diye konuştu.

Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Anacak da dünyadaki tüm radyoterapi tekniklerini hastalara zarar vermeden uygulanabilmesini mümkün kılan bir radyasyon onkoloji cihazı olduğunu söyledi. Anacak, "Eskiden hastalar yatırılır ve ışınlanırdı. Şimdi hastanın önceki ve yattığı sırada çektiğimiz BT görüntülerini karşılaştırıyoruz. Sıfır hata saptandıktan sonra tedavi başlıyor. Her açıdan tümörün şekline göre ışın şekil alarak tedavi gerçekleştiriliyor" dedi.

Tüm kanser türlerinde cihazın kullanılabildiğini kaydeden Anacak, akciğer kanserlerinin tedavisinde hasta soluk verdiğinde ışının uygulandığını, soluk alırken cihazın kapalı duruma geçtiğini, böylece tümör hareket etmeden radyoterapi yapmanın mümkün olduğunu anlattı.

Prof. Anacak, "Bu da Türkiye'de çok az merkezde bulunan bir sistem. Yakın zamanda Türkiye'de ilk defa cihaz yardımıyla deri tümörlerini de tedavi etmeye başlayacağız" diye konuştu. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek cihaz hizmete sokuldu.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler