Saçlarınız Neden Dökülüyor?

Mevsimsel değişikliler, güneş, kimyasallar, genetik özellikler, stres. İşte bunlar saç dökülmesine neden olarak sayılabilecek bir kaç başlık.

Fakat her saç dökülmesi sadece dış etkenlerden olmayabiliyor. Kadınların ve erkeklerin günümüz koşullarında sıkça karşılaştıkları ve çözüm için her geçen gün farklı alternatifler aradıkları saç dökülmesi problemi, altında farklı hastalıklar barındırıyor olabilir!
 
Sağlıklı ve güçlü saçlar dış görünümün en önemli parçalarından biridir. Saçın %90’ı keratin isimli bir maddeden oluşur. Saçlı deride bulunan ortalama 100.000 kıl kökü ise saç üretiminden sorumludur.

Kadınların yaklaşık % 40’ının yaşamları boyunca en az bir kez saç dökülmesi ile karşıtlığını belirten, Uzm Dr. Burçak Bozdemir Aral; kıl köküne yeterli besinlerin ulaşamaması sonucu saçın beslenemeyerek, incelip kırılgan hale geldiğini ve böylelikle saçın dökülmeye başladığını belirtiyor. Aral, dışarıdan uygulanan kozmetiklerin saçın temizlenmesini, kolay taranmasını ve görüntüsünü etkilediğini, saçın beslenme ve büyümesinin yalnızca kökü yoluyla olduğunu vurguluyor.
 
Saçın yapısını etkileyen hasarlar genellikle dış etkiler sonucu oluşur. Nedenleri arasında; tarama, aşırı fırçalama, sıkı toka ve bandajlar gibi mekanik etkiler, boya, perma, renk açıcı gibi kimyasal etkiler, saç kurutucu, güneş, uv ışınlarına fazla maruz kalma gibi fiziksel etkiler bulunmaktadır.

Bu etkiler saçın mat ve kaba görünmesine neden olur. Saç elastik yapısını kaybederek daha kırılgan hale geldiğinden taramak ve şekil vermek zorlaşır, sık sık kırılır.

Yaz mevsimi uv ışınlarına ve güneşe normalden daha uzun süre maruz kalma, deniz ve havuz suyuna sık temas etme gibi nedenlerle saçların kuruduğu ve yapısının bozulduğu bir dönem olarak karşımıza çıkar. Saç kuruluğunu azaltan bakım ürünleri kullanmak ve saçı yıpratan bu etkilerden uzaklaşmak hasarı azaltmakta önemli role sahiptir.
 
Uzm Dr. Burçak Bozdemir Aral, saçın yapısını sağlamlaştırmak ve dökülmeleri azaltmak için saçın ihtiyaç duyduğu vitaminleri içeren ilaçların kullanılabileceğine değiniyor. Bu vitaminleri uygun olan miktarda besinlerle almak zor olduğundan ve dışarıdan uygulanan kozmetikler saçın beslenmesini etkilemediğinden, ağızdan kullanılan bu ilaçlarla saçın ihtiyaç duyduğu destek sağlanmış olur.

Ayrıca, saçın ihtiyacı olan vitaminlerin saçlı deri içine çok ince iğnelerle enjekte edilmesi ise saç mezoterapisi olarak adlandırılan bir tedavi yöntemidir. Haftada bir veya iki seans uygulanan bu yöntemle 6 ila 10 seans sonrasında başarılı sonuçlar alınabiliyor.
 
Sağlıklı saçlar için alınabilecek önlemler arasında saçlı deri tipine uygun ürünler kullanmak, yıpratıcı etkilerden uzak durmak ve sağlıklı beslenmek gelmektedir. Bunlara rağmen saç dökülmesi ve saçlarda problemler yaşanıyorsa mutlaka bir dermatoloğun kontrolünde altta yatan nedenler araştırılmalı, sebep olabilecek hastalıklara yönelik tetkikler yapılmalıdır. Eğer herhangi bir hastalık ya da eksiklik tespit edilirse mutlaka uygun şekilde tedavi edilmesi gerekir.

İlgili Sağlık Konuları