Romatizma Hastalarına Uyarı

Uzmanlar, romatizmanın ciddiye alınması gerektiğini ve mutlaka doktora başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, romatizma doktoruna ulaşmakta zorluk çeken ve internet aracılığıyla güvenilirliği ispatlanmamış, tıbbi olmayan tedavi seçeneklerine yönelen kişilerin, yarardan çok zarar görebileceği uyarısında bulundu.


Türkiye Romatoloji Derneği Üyesi de olan Kaşifoğlu yaptığı açıklamada, dernek tarafından hastalara doğru bilgi kaynağı olmak, hekime erişimi kolaylaştırmak için 2013 yılında kurulan ve koordinatörlüğünü üstlendiği "Romatizma TV"nin şimdiye kadar 150 bin civarında kişiyi bilinçlendirdiğini söyledi.

Ülkede milyonlarca romatizma hastası bulunmasına rağmen romatoloji hekimi sayısının 200 civarında olduğuna dikkati çeken Kaşifoğlu, "Bu yüzden ülkemizde pek çok hasta, bilgi almak amacıyla internetten yararlanmaktadır ancak internetteki bilgilerin önemli bir kısmı, kontrol mekanizması olmadan yayınlanmaktadır. Romatizma doktoruna ulaşmakta zorluk çeken hastalar, internet üzerinden, güvenilirliği ispatlanmamış, tıbbi olmayan tedavi seçeneklerine yönlenerek yarardan çok zarar görmektedir. Romatizması olan hastalarımız, bilgilenmek için internetteki güvenilir olmayan kaynakları değil, Romatizma TV'yi kullanmalıdır" diye konuştu.

Kişilerin, hastalıklarıyla ilgiyi bilgiyi internette araştırdığını dile getiren Kaşifoğlu, bunun her zaman olumlu sonuç vermeyebileceğine değindi.

Romatizma TV'de, internet aracılığıyla vatandaşlara doğru sağlık bilgilerini ulaştırmaya çalıştıklarını anlatan Kaşifoğlu, "Bu internet sitesi büyük ilgi ve beğeni toplamıştır. Hasta ve yakınlarının doğru bilgilendirilmesi doğrultusunda sık sorulan sorular için kısa videolar hazırlanmış olup her 6 ayda bir yeni sorular eklenmektedir. Hastalarımız bu siteden hastalıklarıyla ilgili güncel sorular sorabilmekte ve yanıt alabilmektedir" ifadesini kullandı.

HASTALAR VE DOKTORLARIN ON-LİNE BULUŞTURULMASI HEDEFİ

Kaşifoğlu, Romatizma TV'ye "www.romatizmatv.com" adresinden ulaşılabileceği bilgisini verdi.

Ücretsiz olarak faaliyet gösteren siteye geçen sene en fazla girişin İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Eskişehir ve Bursa'dan yapıldığını aktaran Kaşifoğlu, şöyle konuştu:

"Bu süre içinde hastalar en çok ailevi Akdeniz ateşi ve ankilozan spondilit hastalıklarının tedavisi, kortizon tedavisinin yan etkileri, raynaud hastalığı ve yumuşak doku romatizmasını (fibromiyalji) araştırmıştır. Geçtiğimiz yıl hastaların sık sorduğu sorulardan oluşan 60 yeni soru, 15 farklı öğretim üyesi tarafından yanıtlanmıştır. Bir yıl içinde 150 bin tekil kullanıcıya ulaşma başarısı gösteren Romatizma TV internet sitesinin önümüzdeki aydan itibaren, romatizma doktorları ve romatizmal hastalığı olan bireyleri internet ortamında canlı olarak buluşturabilmesi ve hastaların sorularının anında cevaplanabilmesi hedeflenmektedir."

İlgili Sağlık Konuları