AYŞE YILDIZ - Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, ramazanda süt ve mamullerinin çok az tüketildiğini belirterek, "Ramazanda dondurma tüketmemiz daha önemli hale geliyor. Dondurmanın bileşenine baktığımız zaman sütle kıyasladığımızda 100 mililitre sütten aldığımız kalsiyum düzeyini 50 gram dondurmayla karşılayabiliriz. Dondurma sütten kalsiyumca daha zengin bir ürün" dedi.
Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süt ve süt ürünlerinin her zaman tüketilmesi gerektiğini belirterek, bu ürünlerin önemli kalsiyum kaynağı olduğunu söyledi.
İnsanların günlük kalsiyum almak zorunda olduğunu vurgulayan Özdemir, "Kalsiyumun süt ve süt ürünlerinin dışında önemli bir kaynağı yok. Kalsiyum ihtiyacımızın yüzde 99'unu süt ve mamullerinden alırız. Bu kadar önemli bir besin maddesi, iskelet yapımızın da önemli bir kısmını temsil ediyor" diye konuştu.
Yapılan araştırmaya göre Türkiye'de süt ve süt ürünlerinin oldukça az tüketildiğini dile getiren Özdemir, ramazanda kalsiyum ihtiyacının dondurmadan da karşılanabileceğini söyledi.
Ramazanda dondurma tüketiminin serinlemeye katkı sağlayacağını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:
"Biz her zaman dondurma tüketimini çocuklara, gençlere daha doğrusu herkese tavsiye ediyoruz ama çocukların ihtiyaçları daha önemli olduğu için gelişme çağında oldukları için çocuklar ve gençlerin kalsiyum alımları daha önemlidir. Kalsiyumun sadece vücuda alınması da önemli değil, vücutta kemiklerde lokalize olması lazım. Bilhassa kaslarda az düzeyde bulunuyor. Yüzde 95'i kemiklerde bulunuyor, yüzde 5 civarında ise kaslarda bulunabiliyor. Kalsiyumu almak yeterli değil, onu kemiklere de lokalize etmek önemlidir. Çocuklarımıza spor yaptırarak, onları hareketli hale getirerek, aldıkları kalsiyumu metabolizmanın içine sokup kemiklerde lokalize olmasını sağlamamız önemlidir."
"Dondurma mutluluk verici bir ürün"
Dondurmanın da kalsiyum bakımında zengin bir ürün olduğuna dikkati çeken Özdemir, şöyle devam etti:
"Biz dondurmayı her zaman tavsiye ediyoruz. Ramazanda dondurma tüketmemiz daha önemli hale geliyor. Yani peynir tüketmiyoruz, sütü hemen hemen hiç tüketmiyoruz. Bunu bir miktar telafi edebilmek için dondurma tüketmeliyiz. Dondurmanın bileşenine baktığımız zaman sütle kıyasladığımızda 100 mililitre sütten aldığımız kalsiyum düzeyini 50 gram dondurmayla karşılayabiliriz. Dondurma sütten kalsiyumca daha zengin bir ürün. Hemen hemen iki katı. Çünkü biz dondurma yapımında süt tozu katmak durumundayız veya sütü koyulaştırmak zorundayız. Bu da süte göre kalsiyum açısından daha zengin hale getiriyor. Onun için çocuklarımızın istediği kadar dondurma tüketmesini biz istiyoruz."
Şeker hastalarına klasik dondurma tavsiye etmediklerini anlatan Özdemir, "Şeker hastalarının dondurma yememeleri gerekiyor. Şeker hastaları için dondurma üzerine çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Herkesin dondurmayı çok sevdiğini anlatan Özdemir, "Dondurma mutluluk verici bir ürün. Yurt dışında tüketim miktarlarına baktığımız zaman bizden beş kattan daha fazla dondurma tüketimleri var. Türkiye'deki dondurma tüketimi maalesef istenilen seviyeye gelemedi. İstediğimiz dondurma kalitesine de gelemedik, Türkiye'de aşırı şeker kullanımı var. Dondurma yerken süt tadı almak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"Dondurmadan korkmamalıyız"
Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dondurma ramazanda, iftarda da sahurda da rahatlıkla tüketilmelidir. Dondurmadan korkmamalıyız. Ramazanda meyveli veya çikolatalı dondurma yerine sütlü dondurmayı tercih etmek gerekiyor. Çünkü eksiğimiz süt. Meyveli dondurma yapılırsa meyve katma oranında süt bileşimi azalıyor. Bu durumda sütün miktarı yarı yarıya düşüyor, meyveli dondurmada. Onun için sütlü veya kakaolu dondurmayı ramazanda tercih edelim. Meyveli dondurma ramazan dışındaki günlerde tüketilebilir. Çünkü meyveyi ramazanda çok tüketiyoruz ama süt tüketimimiz az olduğu için sütlü dondurma tüketmeliyiz." - Erzurum