Şanlıurfa'da, düzensiz kanama şikayetiyle hastaneye başvuran ve rahim kanseri teşhisi konulan 72 yaşındaki Vetha Toktaş, kapalı ameliyatla sağlığına kavuştu.
Harran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisine şiddetli ağrı ve düzensiz kanama şikayetiyle başvuran Toktaş'a, Harran Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Muhammet Erdal Sak ve Doç. Dr. Neşe Gül Hilali tarafından yapılan kontrollerinde rahim kanseri teşhisi konuldu.
Kanserin başlangıç noktasında olduğunu belirleyen Doç. Dr. Sak, Toktaş'ı laparoskopi endoskopi (kapalı yöntem) ile ameliyat etti. İki gün gibi kısa bir sürede ayağa kalkan Toktaş, yürüyerek evine döndü.
Sak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahim kanserinde erken teşhisinin çok önemli olduğunu ve hastanın hayatını kurtardığını söyledi.
Kaba doğum hızının en yüksek olduğu il olan Şanlıurfa'da son yıllarda kadın hastalıklarında artış yaşandığını belirten Sak, "Vetha teyzemiz 72 yaşında. Bize düzensiz kanama ve ağrı şikayetiyle geldi. Şükür ki hastamızı erken aşamalarda yakaladık ve tedavisini kapalı yöntem yani laparoskopi, endoskopi cerrahi yöntemiyle yaptık kendisi gayet iyi." dedi.
Kadın hastalıklarında erken teşhis ve tedavinin önemine dikkati çeken Sak, "Kadın hastalıkları konusunda erken teşhis ve erken tedavi konusunda bir farkındanlık oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Kanser gibi rahatsızlıklarda erken teşhis konulunca hayat kurtaran tedaviler yapılabiliyor. Erken aşamada yakaladığınız bir rahim kanseri ve yumurtalık kanserinde hasta normal insan gibi yaşamını sürdürebiliyor. Vetha teyzemizin erken geldiğini düşünüyoruz. Farkındalık konusunda kendisini tebrik etmek gerekiyor." diye konuştu.
Bu tür rahatsızlıklarda ameliyat türünün önemli olduğunu anlatan Sak, şunlar kaydetti:
"Burada ikinci önemli bir noktayı hatırlatmakta yarar var. Kapalı yöntemle yani halk arasında lazerle ameliyat olarak bilinen ameliyatı gerçekleştirdik. Bu yöntem bölgemizde sayılı ve sınırlı merkezlerde yapılan bir yöntem. Bunu hastanemizde doğum bölümünde artık rutin olarak yapıyoruz. Laparoskopi endoskopi cerrahi yöntemiyle rahim ameliyatı gerçekleştirdik. Hastamız dün ameliyat oldu bugün yürüyebiliyor. Bu endoskopik cerrahinin getirdiği büyük bir kolaylık. Hastalarımız özellikle bu ameliyatlar için eskiden İstanbul, Ankara veya İzmir'e gidiyordu. Orada hastalarımız konaklama ve ekonomik gibi bazı sıkıntılarla karşılaşıyordu. Artık bu sıkıntıları yaşamasınlar. Bu tür ameliyatlar hastanemizde uzun bir zamandır yapılıyor."
Vetha Toktaş ise, bir süre önce düzensiz kanama ve ağrılar yaşadığını belirterek, "Ağrılarım artınca önce Viranşehir ilçesinde hastaneye gittim. Oradan buraya sevk ettiler. Sağolsun doktorumuz bizimle çok iyi ilgilendi. Beni dün ameliyat etti. Bugün şükürler olsun yürüyebiliyorum. Bir an önce evime, ailemin, çocuklarımın yanına gidebileceğim. Allah onlardan razı olsun. Kendisine çok dua ediyorum." ifadelerini kullandı.