Rahim Hastalıklarında "Kesisiz" Ameliyat

TAHİR TURAN EROĞLU - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanan doğal yoldan kapalı rahim, kist ve miyom alma ameliyatları, hastalara kesi izi olmadan tedavi imkanı sunuyor.

KADİR YILDIZ - TAHİR TURAN EROĞLU - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanan doğal yoldan kapalı rahim, kist ve miyom alma ameliyatları, hastalara kesi izi olmadan tedavi imkanı sunuyor.

Yaygın olarak kullanılan laparoskopik cerrahi işlemin ardından hastaların 1-2 gün müşahede altında kalması gerekirken, kullanılan doğal yoldan rahim, kist ve miyom alma ameliyatlarıyla kadınlar hiçbir kesi izi olmadan birkaç saat içinde taburcu ediliyor.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerindeki servislerde üst düzey laparoskopik cerrahiler yapıldığını belirterek, kadın doğum kliniğinde son 5 yılda bu yöntemle 2 bine yakın cerrahi müdahale gerçekleştirildiğini söyledi.

Son dönemde hastanelerinde vajinal laparoskopik histerektomi (rahmin tümden çıkarılması ameliyatı) yapıldığını anlatan Güneş, "Vajenden bu cerrahi yapılmaktadır. Şu ana kadar 13'üncüsü yapıldı. Bu yöntemle karın bölgesinde herhangi bir ağrı meydana gelmemektedir. Doğal yollardan girerek rahim sarkması, miyomlarda cerrahi tamamlanıyor. Hastanemiz Türkiye'de ilk 'Anne Dostu' hastane unvanını alan eğitim ve araştırma hastanesi olmuştur." diye konuştu.

"Yılda 500 kapalı yöntemle rahim alma ameliyatı yapıyoruz"

Hastanenin Kadın Doğum Kliniği Şefi Doç. Dr. Ahmet Kale de kadınlarda menopoza yakın dönemlerde rahim alma, kist ve miyom hastalığı ve ameliyatlarının daha sık görüldüğünü kaydetti.

Hastaların 40'lı yaşlardan sonra ameliyata ihtiyacının arttığını dile getiren Kale, o nedenle kist, rahim ve miyom alma ameliyatlarında dünyada kapalı yöntemle cerrahinin yaygın olduğunu bildirdi.

Kale, Türkiye'nin de bu konuda önemli bir yol katettiğini vurgulayarak, "Son 5 senedir kapalı rahim alma, miyom ve kist ameliyatlarını bu kapalı yöntemle yapıyoruz. Yılda 500 kapalı yöntemle rahim alma ameliyatımız oluyor. Açık ameliyatları çok az seviyeye indirdik. Çoğunu kapalı yöntemle yapıyoruz. Kapalı ameliyatın avantajı, karın deliğinden bu ameliyatlar gerçekleştiriliyor. İşe dönüş kısa sürede oluyor. Bağırsak fonksiyonları daha kısa sürede oluyor. Hastanın iyileşme süresi daha kısa oluyor. Birkaç gün sonra hastayı taburcu edebiliyorsunuz ama açık ameliyatta 3-4 gün hastanede kalıyor." ifadelerini kullandı.

"Hastanın karnında hiç iz olmuyor"

Son olarak doğal cerrahi yöntemini geliştirdiklerini aktaran Kale, bu yöntemle ameliyat yapan dünyada birkaç klinik bulunduğunu söyledi.

Kale, şöyle devam etti:

"Kapalı ameliyatı laparoskopik olarak vajinal yoldan gerçekleştirmek istedik. Kliniğimizde 13 vakamız oldu. Rahim, kist ve miyom ameliyatlarını vajinal yoldan kapalı sistemle yapabiliyoruz. Hastanın karnında hiç iz olmuyor. Estetik cerrahi düşünen kisti olan genç bayanlar için büyük bir avantaj.

İkincisi, hastalarda hiç ağrı olmuyor. Normalde kapalı ameliyatlarda operasyon sonrası ağrı olmasına rağmen bunlarda hiç ağrı olmuyor. 2. ve 3. saatte bağırsak fonksiyonları hiç etkilenmediği için hastalar hemen yeme içmeye başlıyor. Hastalar, 'Diş çektirmeye gelir gibi geldim. Ameliyat sonrası diş çektirmiş gibi hissediyorum, hiç ağrım yok, eve gitmek istiyorum' diyor. Vajinal laparoskopik rahim alma ameliyatlarını Türkiye'de ilk defa gerçekleştirdik. Doğal cerrahiyle kapalı ameliyatların hepsinin vajenden yapılması büyük bir aşama. Bu kapalı cerrahinin geldiği son nokta."

Bu hastalık gruplarının kadınların yaklaşık yüzde 20-25'inde görüldüğünü ifade eden Kale, rahim alma ameliyatının çok sık yapıldığını aktardı.

Bu yöntemin yaygınlaşmasıyla hastaların ameliyat sonrası daha da rahat edeceğine değinen Kale, "Bu kapalı vajinal yoldan rahim alma ameliyatını gerçekleştiren merkezler dünyada bir elin 5 parmağını geçmez. Bir tanesi de bizim merkezimiz. Bu da aslında memlekete, insanlığa hizmet, insanımıza hizmet, memleketimizin sağlık sisteminde geldiği seviyenin ne kadar gelişmiş olduğunu da gösteriyor." diye konuştu.

Hastalar ise kesi izi olmadan ve herhangi bir ağrı hissetmeden yapılan ameliyatla sağlıklarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.