Rahim Filminden Sonra Gebe Kalınabilir Mi?

Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak, rahim filminin gebelik oluşumuna etkisini sizler için değerlendirdi.

Rahim filmi (HSG), radyolojik bir tanı yöntemidir. Gebe kalmak isteyen ama bir süredir gebe kalamayanlar kadınlar için rahim filmi önerilir. Rahim filmiyle birlikle tüplerin açık ya da kapalı olduğu veya sağlıklı olup olmadığı tespit edilir. Sıklıkla, HSG çektirenler, filmi çektirdikleri ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar.

HSG FİLMİNDEN SONRA GEBELİK

Rahim filmi bir röntgen filmidir. Çekim sırasında göremediğimiz X ışınları kullanılır. X ışınları minimum düzeyde tutulmalıdır. Çünkü vücuttaki molekülleri iyonize etme özelliğine sahiptir ve fazlası zararlıdır.

Teknolojinin gelişmesiyle özel röntgen cihazları üretildi. Artık çok az bir X ışınıyla rahim filmi çekilebiliyor. Çok gelişmiş hassas dedektörlere sahip yeni nesil özel röntgen cihazlarıyla maruz kalınan X ışını miktarı çok azalmıştır. HSG sonrası dönemde korunmaya da gerek yoktur.

Olgunlaşan yumurtalar çatlayarak yumurtalıktan çıkar ve rahim tüpleri sayesinde spermlerle buluşur. İnce olan bu rahim tüplerinin tıkalı olması halinde sperm ve yumurta buluşamaz. Bu durumda da doğal yollarla hamile kalmak imkânsızdır.

Rahim filmi çekimi sırasında verilen sıvı tüplerde bulunan tıkaçlar, küçük yapışıklıklar ve benzer engelleri ortadan kaldırır. Aynı zamanda yumurtanın tüp içinde ilerlemesine yardım eden yüzey hücreleri ile embriyonun rahim içinde tutunacağı endometrium tabakası uyarılır.Rahim filmi çektirilen ay ve o ayı takip eden 4 ay boyunca gebe kalma şansı yüksektir.

RAHİM FİLMİ İLE TIKALI TÜPLER AÇILIR MI?

Rahim filmi, rahim içinin ve tüplerin detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Günümüzde birçok nedenden dolayı rahim filmi çekilebilmektedir. Bunların en başında kısırlık şüphesi gelmektedir. Tüplerin kapalı mı açık mı olduğunu, sağlıklı olup olmadığını anlamak, doğumsal anomalileri, rahim içindeki myom ve polip oluşumları tespit etmek için rahim filmi çekimine başvurulur.

Rahim filminde tıkalı olduğu görülen tüpler doktor tarafından dikkatle incelenir. Tüpteki tıkanıklık kalıcı tipte ise veya tüp içerisinde sıvı birikmesi varsa inceleme sonlandırılır. Eğer tüpteki tıkanıklık, açılabilir tipte ise "selektif salpingografi" ile işleme devam edilir. Bir tür tüp açma işlemi olan ve gerekli donanıma sahip merkezlerde yapılabilen tek tüp filmine "selektif salpingografi" adı verilir. Rahim filminde, rahme yakın kısmından tıkalı çıkan tüplerin %70 gibi çok büyük bir kısmı tek tüp filmi ile açılabilmektedir. Bu sayede pek çok kadın laparoskopi ameliyatı olmadan üremeye yardımcı tedavilere devam edebilmektedir.

İlgili Sağlık Konuları