Daha önce böbrek nakli olan ve prostat rahatsızlığı bulunan 72 yaşındaki Basri Şişli, robotik cerrahi yöntemiyle makat bölgesinden gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu.
Polikistik böbrek hastalığı nedeniyle 13 yıl boyunca diyalize giren Şişli, organ nakli için beklediği müjdeyi mayıs ayında aldı.
Yaklaşık 6 ay önce kadavradan böbrek nakli yapılan Şişli'ye, böbrek naklinin ardından yapılan testler sonucunda prostat kanseri teşhisi konuldu.
Şişli, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde robotik cerrahi yöntemiyle makat bölgesinden yapılan ameliyatla prostat rahatsızlığından kurtuldu.
Klinik şefi Prof. Dr. Volkan Tuğcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın böbrek naklinin ardından prostat kanseri teşhisi konulması sonrasında kendisine yönlendirildiği söyledi.
Tuğcu, organ naklinde böbreğin hastanın karnının içine konulduğunu aktararak, "Normalde arkadadır böbrek ama nakil hastalarında idrar torbasının dibine, ana damarların önüne, kasık bölgesine konuluyor. Kasık bölgesine konulunca prostat kanseri ameliyatı da sonuçta kasık bölgesinden yapılır. Orada da organ hasarı çok olur. Burada robotik cerrahi ileri diye bize yolluyor hastayı." diye konuştu.
Şişli'nin, robotik cerrahi yöntemiyle makat bölgesinden ameliyat edildiğini anlatan Tuğcu, "Bana ilk geldiklerinde moralleri çok bozuktu. Yeni böbrek nakli olmuş. Sonuçta çaresizlik var, prostata yukarıdan giremiyorsunuz. Basri beydeki gibi böbrek nakli olmuş veya kolon veya karın ameliyatları olmuş hastalarda prostatı yukarıdan çıkarmak çok zor. Bu tür sorunu olan bayağı hastamız vardı. Bağırsaktan, mesaneden rahatsız olan hastalar prostat tümörü olduğunda biz makattan girmek yoluyla robotik yönteme başvurduk. Bu tür ameliyatlarda idrar torbası, organları tutucu bir fasyaya zarar vermiyoruz." ifadeleri kullandı.
Tuğcu, Amerika'nın Ohio eyaletinin Cleveland kentindeki bir klinikte 3 defa bu tür bir ameliyatın yapıldığını, daha sonra orada da gerçekleştirilmediğini belirterek, bu yöntemin dünyada şu anda sadece Türkiye'de kendileri tarafından uygulandığını söyledi.
"Yabancı meslektaşlarımız bu ameliyatları izlemek için Türkiye'ye gelmek istiyor"
Prof. Dr. Tuğcu, bu yöntemi Kanada'da düzenlenen Dünya Endoüroloji Kongresi'nde sunduktan sonra İspanya'dan ve İtalya'dan meslektaşlarının bu ameliyatları izlemek için Türkiye'ye gelmek istediklerini kaydetti.
Tuğcu, böbrek nakli olan hastanın prostatının klasik laparoskopik ya da robotik ameliyatla alınması durumunda, nakilli olan böbrek dokusunun ameliyat sırasında yaralanabileceğini anlattı.
Diğer ameliyat türlerinin böbrek dokularında ciddi kanamalara neden olabileceğine dikkati çeken Tuğcu, "Nakil böbreğin damarlarının beslendiği damarsal yapılar zarar görebilir. Böbrek kaybedilebilir. Nakil böbreğin idrar kanalının mesaneye giriş yeri prostata yakın olması nedeniyle idrar kanalı zarar görebilir. Onarılması zor sorunlar ortaya çıkabilir." dedi.
Tuğcu, hastaların ameliyat oldukları gün ayağa kalkıp gezebileceğini dile getirerek, bu yöntemi tüm Türkiye'ye yaygınlaştırmak istediğini ve bunu bir hizmet olarak gördüğünü sözlerine ekledi.
"Ameliyat olduğum günle bugün arasında çok büyük gelişme var"
Basri Şişli ise yıllarca böbrek naklini beklediğini söyledi.
Prostat kanseri teşhisi konulduktan sonra ağrılarının giderek arttığını anlatan Şişli, "Prostat çıktıktan sonra böbrek nakli keşke olmasaydım dedim. Ameliyattan çıktıktan sonra da herhangi bir ağrı, herhangi bir rahatsızlık da hissetmedim. Şimdi çok daha iyiyim. Ameliyat olduğum günle bugün arasında çok büyük gelişme var. Eskiden hiç oturamıyordum, altıma özel yastık almıştım oturmak için. Artık her yerde oturuyorum. Bu tedavi hakikaten benim gibi böbrek nakli olanlar için çok iyi sistem." ifadelerini kullandı.