Plastik Bileklikler Tehlike Saçıyor

Çocuklar arasında son dönemde oldukça popüler olan renkli plastik bileziklerin, İngiltere'de kanserojen madde içerdiğinin tespit edilmesiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da harekete geçti.

Yapılan araştırmalarda 554 ürünün 20’sinde kanserojen madde içeren ‘fitalat’ çıktı. Bilezikler toplatılarak imha edilmeye başlandı.


İngiltere’de bilim adamlarının yaptığı incelemelerde kanserojen madde içerdiği tespit edilen farklı renklerdeki plastik örgü bileklikler için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da harekete geçti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin talimatıyla ürün denetimlerini arttıran bakanlık ekipleri, çocukların vazgeçilmezi haline gelen renkli lastik bileklikleri mercek altına aldı. Bilekliklerin kanserojen madde içerdiği yönündeki iddiaları ihbar kabul eden bakanlık, renkli lastikleri denetledi. Bu denetimler sonucunda bilekliklerde kanserojen madde içeren ‘fitalat’ çıktı.

20 üründe çıktı

İstanbul İl Müdürlüğü’ne bağlı denetim ekipleri, ilk aşamada 5 ayrı firmaya ait 554 üründe denetim yaptı. Bilekliklerden numune alarak incelenmek üzere laboratuvara gönderilen ürünlere ‘fitalat ve ağır metal testleri’ uygulandı. Yapılan testler korkunç sonuçları da gözler önüne serdi. 554 ürünün 20’sinde insan sağlığına zararlı fitalat tespit edildi. Araştırma sonuçları fitalatın tebliğle belirlenen limitlerin çok üzerinde olduğunu da ortaya koydu.

İmha kararı çıktı 

Bakanlık, fitalat tespit edilen lastik bilekliklerle ilgili ürün toplatma, imha ve ceza gibi işlemlere başlarken, söz konusu ürünlerle ilgili denetimlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceği öğrenildi. Ürünlerin içeriğindeki fitalat maddesi, hormon dengesini bozarak insülin direncine sebep oluyor. Fitalatlar kanserin yanısıra diyabet, obezite, yüksek kolesterol gibi problemlere neden oluyor. Dünyada her yıl bir milyar ton fitalat üretiliyor. Fitalat, lastik bilekliklerin esnekliğini arttırmak için yüzde 400 daha fazla kullanıyor.

Sert plastiği yumuşatıyor

Sert plastikleri yumuşatmak amacıyla kullanılan fitalat maddesinin sadece lastik bilekliklerde değil, ev eşyalarında, kozmetikte, gıda ambalajlarında, Çin’den gelen okul çantalarında, ayakkabılarda ve kozmetik ürünlerde de kullanıdığı biliniyor. Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi’ne göre fitalat, kansere neden olan maddelerin başında geliyor. Bakanlık geçtiğimiz yıl yaptığı denetimlerde de mama önlüğü, alt değiştirme minderi ve alıştırma külotlarından oluşan 4 farklı markanın 500 ürününde izin verilen limitlerin üzerinde fitalat maddesi tespit etmişti. 

Kaynak: Akşam

İlgili Sağlık Konuları