Oruç Tutarken Dişleriniz Çürümesin

Ramazanda ağız bakımı konusunda yapılabilecekler.

Ramazanda gün boyu ağızdan herhangi sıvı ya da katı gıda alınmamasından dolayı hem genel vücut hem de ağız ortamında çeşitli değişiklikler oluşmaktadır. Ağızda orucun en önemli etkisi tükürük salgısındaki azlıktır. Tükürük bilindiği gibi dişleri ve dişleri çevreleyen dişeti ve ağız mukozasını yabancı etkenlere karşı koruma görevine sahiptir.  Gün boyu yemek yenmemesi sonucunda tükürük salgısında ciddi azalma olmaktadır. Tükürük salgılanmasındaki azlık sonucu ağız ortamındaki PH 5,5 ‘in altına düşer ve diş çürüğü riski artar.

Oruç tutan bireylerin ramazan ayında ağız ve diş sağlığı açısından en büyük şikâyeti ise ağız kokusudur. Ağız kokusunun ana etkeni problemli diş ve dişetleridir. Bu problemlerin giderilmesi için hekiminize başvurup ağız ve diş problemlerinizi giderebilirsiniz.

Ramazan ayında oluşan ağız kokusu ve diş çürüklerinin riskini azaltmak için başlıca dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Dişlerinizi iftardan sonra ve sahurda özenle fırçalamanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra gün içerisinde macun kullanmaksızın dişlerinizi fırçalamak diş sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
  • Bakteri beslenmesi için ideal bir ortam yaratan dilin de dişlerinizin yanı sıra fırçalanması ağız kokusunu gidermek açısından oldukça önemlidir. Dilinizi eczanelerde ve marketlerde satılan dil fırçaları ile fırçalamak ağız kokusu için etkili çözüm olacaktır. 
  • Diş fırçası ve dil fırçasının yanı sıra diş ipi kullanmanız gerekmektedir. Diş ipi sayesinde fırçanın giremediği yerlerdeki bakteri ve yemek artıkları kolaylıkla temizlenebilir. Özellikle diş aralarındaki dar bölgelerde biriken gıda artıkları bakterilerin beslenmesi için ideal bir ortam yaratır. Bu da diş çürük riskini ve dolayısıyla ağız kokusunu beraberinde getirir. Bunun en iyi çözümü diş ipi kullanımıdır.
  • Özellikle ramazan ayında anti-bakteriyel ağız gargaraları veya tuzlu su ile yapılacak gargaralar bakteri çoğalmasını engelleyeceğinden diş çürüğü riski ve ağız kokusunu önemli oranda azaltacaktır. 
  • Sigara içimi ağızda tükürük salgılanmasını azaltır ve dolayısıyla ağız kuruluğuna neden olur. Tükürüğün koruyucu etkinliğinin azalmasından dolayı ağız kokusu meydana gelir. Sigara içmek dolaylı yoldan ağız kokusunun bir diğer etkenidir. 
  • Sıvı besinler ve su tüketimi ramazan ayında ağız sağlığı için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konudur. Sıvı tüketimi ağız kuruluğunu engelleyerek tükürük artışına neden olur ve dolayısıyla diş sağlığınız ve ağız kokusunu önlemek açısından önemli bir yer tutar.
  • Basit şeker tüketiminin azaltılması da önemlidir. Özellikle beyaz şeker, glukoz ve fruktoz şurubu ile tatlandırılmış hazır gıdaların ağız içerisindeki bakterilerin beslenmesini sağladıkları bilinmektedir. Bu nedenle basit şeker tüketiminin azaltılması ağız diş sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.

Uz. Dt Emek Kurtoğlu
Memorial Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Bölümü
Tel: 444 7 888

İlgili Sağlık Konuları