Organ Yetmezliği ve Ölüm Ne Cinsiyet Tanır, Ne de Millet

Organ Nakil Koordinatörleri Derneği I. Uluslararası Organ Nakilli Çocuk Kampı başladı.

Organ Nakil Koordinatörleri Derneği (ONKOD) 2005 yılında kurulan bir meslek örgütüdür. Misyonu, hasta ve insan haklarına saygılı, etik kurallara bağlı olarak çağdaş eğitim ve araştırma programları ile desteklenen organ ve/veya doku yerine koyma tedavileri ile kadavradan organ bağışını arttırmak; toplumda organ bağışı kültürünün gelişmesini sağlamak; sağlanan organların alıcıları ile buluşmasına yönelik politikaların oluşmasına katkıda bulunmaktır.

Organ yetmezliği ve ölüm ne cinsiyet tanır, ne de millet.”zengin misin, fakir misin “diye sormaz, yaşının, mesleğinin de önemi yoktur onlar için. Herkes eşittir.

Organ nakli ve bağışı ne yazık ki Türkiye’de istenilen oranlara ulaşmayan hatta yaklaşamayan bir alan.Bunun sonucu olarak her yıl ,her yaştan binlerce kişi hayatını kaybediyor.Dahası kronik organ hastalıkları sadece hastayı değil ailesini ve yakın çevresini de ilgilendirir,yaşam düzenlerini alt-üst eder.

Organ nakli sadece bir ameliyat değildir. Canlı ya da kadavra vericili olsun işin içine tıbbın dışında hukuk, etik, felsefe, sosyoloji, ekonomi, eğitim yani tümüyle hayat girer. İşte bu nedenle ülkemizde organ nakli ve bağışı sorununun çözümü için tüm bu alanların dikkate alınması ve bu alanlara ilişkin de çalışılması gerekir.

50 yılı aşan deneyimlerin sonucunda organ nakli teknikleri ve yeni gelişen ilaçlarla sonuçlar inanılmaz yüz güldürücüdür. Tüm dünya üzerinde organ nakli ile hayata tutunan insanların sayısı 1.000.000'u aşmıştır. Artık hastaları daha uzun ve kaliteli bir yaşam beklemektedir.

Türkiye'de yaklaşık 60.000 böbrek, 5.000 karaciğer ve 2.000 kalp hastası bulunduğu tahmin edilmektedir. Söz konusu organ böbrekse diyalizde yaşam süresi 3 kat kısalmaktadır, yetmezliği olan organ kalp veya karaciğer gibi organlardan biriyse insanın yaşamı ciddi bir tehdit altına girmiş demektir. Organ nakli bu hastaların yaşayabilmesi için bugün dünyadaki yegane tedavi şeklidir. Organ bulunamadığı için her sene kaybettiğimiz insan sayısı ise yaklaşık 6-7 bin kişiyi bulmaktadır.

Türkiye'de organ nakli konusunda yetişmiş çok deneyimli ekipler bulunmaktadır. Bugün  ülkemizde hizmet veren  Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat almış 63 böbrek, 24 karaciğer ve 12 kalp nakli merkezi bulunmaktadır.
  
Özellikle son yıllarda Sağlık Bakanlığı'nın organ nakli konusuna verdiği önem Türkiye'deki organ nakli sayısının artışında kendini göstermektedir. 2012yılında yapılan tüm nakiller ülke ekonomisine yaklaşık 1 milyar TL' si katkı sağlarken hala kaybımız 2 milyar TL' nin üzerindedir.

Siz bu satırları okurken kronik organ yetmezliği sorunu yaşayan 100 bini aşkın hasta, yaşama  yeniden bağlanabilmek için organ nakli bekliyor. Yüz binlerce hasta yakını da bu endişeli bekleyişe çaresizce ortak oluyor. Yaşamak için organ bağışına mecbur olan kişilere maalesef yeterli ölçüde destek olunamıyor ve bu hayati ihtiyaç giderek büyüyor.

Böyle bir tabloya duyarsız kalınmaması gerektiği inancıyla Organ Nakli Koordinatörleri Derneği’ni (ONKOD) kurarak çalışmalara başladık. 2005 yılından bu yana ülkemizde organ bağışı ve naklini yaygınlaştırmak, bu konudaki duyarlılığı ve bilinci artırmak için büyük bir umutla çalışıyoruz. Çabalarımızla tek bir insanın bile hayata bağlanmasını, yakınlarına “uygun organın bulunduğu” müjdesini verebilmeyi en büyük ödülümüz olarak görüyoruz.

Bugüne kadar aynı amaç doğrultusunda birçok çalışmayı hayata geçirdik. Bu etkinlikler kapsamında 13-19 Nisan tarihleri arasında Medicalpark, TUI Türkiye ve Tantur sponsorluğunda “Organ Nakilli Çocuklar İçin Uluslararası Bahar Kampı” düzenleyeceğiz. ONKOD olarak iki kere ulusal olarak hazırladığımız nakilli çocuklar kampına bu sefer İngiltere, Macaristan , Norveç, Kırgızistan ve Gürcistan 'dan 10'u yabancı olmak üzere toplam 40 böbrek, karaciğer ve kalp nakilli çocuğu konuk edeceğiz. Antalya’daki kampımızda farklı ülkelerden organ nakli ile hayata  tutunan çocuklar ve aileleriyle bir araya geleceğiz. Kampta, organ nakli olan dünya çocuklarına, kendilerini ülkelerinin elçileri gibi hissedecekleri renkli bir ortam ve eğlenceli aktiviteler sunulacak. Kampımızda oluşacak mutluluk fotoğrafının, organ bağışındaki en büyük itici güçlerden birini oluşturacağına inanıyoruz. Dr. Levent Yücetin / Kamp Yöneticisi

Kamp programı:

14 Nisan 2013: Yarışmalar, eğlenceler, golf dersi , mangal partisi
15 Nisan 2013 : Olimpos ziyareti, çocuklar için hazırlanan alanda kazı ve tarihi eser bulunması, Ulupınar'da yemek, Tahtalı Teleferik.
16 Nisan 2013 : Manavgat bölgesinde korsan temalı gemi turu
17 Nisan 2013 : Minicity, Akvaryum ve Kaleiçi ziyareti
18 Nisan 2013 : Golf organizasyonu, yarışmalar
19 Nisan 2013 : Veda