Organ Bağışı Artıyor!

Adana Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi sorumluluğundaki 9 ilde yılın ilk 5 ayında 62 beyin ölümü gerçekleştiği ve 18 kadavra donörden toplam 58 kişiye organ nakli yapıldığı bildirildi.

Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Nezahat Bingöl, organ bağışında istenilen seviyeye ulaşılabilmesinin, toplumun doğru bilgilendirilmesiyle mümkün olabileceğini belirterek, organ bağışı ve naklinde geçmişe oranla artış olmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi.

Bingöl, Adana Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi'nin Adana, Mersin, Gaziantep, Niğde, Kayseri, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay illerini kapsadığını ifade ederek, bu illerde beyin ölümü gerçekleşenlerden ailelerinin izin vermesi sonucu organlarının alınarak Sağlık Bakanlığı koordinesinde sırada bekleyen hastalara nakledildiğini kaydetti.

Adana'da iki nakil merkezi olduğunu belirten Bingöl, bölgede ise 7 böbrek nakil merkezi, bir kalp nakil merkezi, 5 karaciğer nakil merkezi bulunduğunu ve hemen hemen her hastanede bir yada iki koordinatör olduğunu kaydetti. Geçen yıl sorumluluk alanlarındaki illerin hastanelerinde 111 beyin ölümü gerçekleştiğini anlatan Bingöl, şunları kaydetti:

''Beyin ölümleri gerçekleşen kişilerden 17'sinin ailesi organların kullanılmasına izin verdi. 17 kadavra donörden 6 kalp, 2 kalp kapağı, 5 pankreas, 15 karaciğer, 30 böbrek alınarak toplamda 58 kişiye organ nakli yapıldı. Bu yıl ise 26 Mayıs'a kadar aynı bölgede 62 beyin ölümü gerçekleşti ve yapılan görüşmeler sonucu 18 kadavra donörün ailesi organların kullanılmasına izin verdi. 18 kadavra donörden 5 kalp, 17 karaciğer, 34 böbrek, 2 pankreas alınarak toplam 58 organ nakli yapıldı.

Bu yıl 5 ayda geçen yıl yaptığımız toplam organ nakli rakamını yakaladık. Yıl sonuna kadar bu sayının daha da artmasını bekliyoruz. Bundan önceki yıllarda beyin ölümü tespitlerini artırmayı hedefliyorduk bu kapsamda 2009 yılında 64 beyin ölümü tespiti vardı 2010 yılında bu sayıyı 111'e çıkardık. Bu yılki hedefimiz ise kadavra donör sayısını artırmak.'

Son iki yıldır Adana'da düzenlenen tüm fuarlarda stantlar açıyor ve halka organ bağışını anlatıyoruz. Eğitimli koordinatör sayısının artması ve halkın bilinçlendirilmesi bağışların artmasında etkili oldu. Bakanlığın düzenlediği sertifika eğitimleri ile daha çok eğitimli koordinatörümüz var.

Bu iş özellikli bir iş. Her ne kadar doktor olsanız da organ nakli konusunda bu işi öğrenmek gerekiyor. Önceden Bakanlığın yılda bir kez düzenlediği eğitimlerin sayısı son yıllarda 3-4'e çıktı. Dolayısıyla hastaya yaklaşım ve hastayı takip konusunda daha bilinçli duruma geldik. Bunun sonucu olarak halkımız da bu konuda daha duyarlı olmaya başladı.''
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler