Ayrıca bu annelerin bebeklerinde de zeka geriliği, anomaliler, çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor. Jinekolog Doç. Dr. Ferit Saraçoğlu, geç gebeliklerde ve sonrasında kullanılan Omega-3'ün sadece anne değil bebek sağlığı için de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Saraçoğlu, anne karnında ve ilk 1000 günde alınan Omega 3'ün bebeğin bağışık sistemini güçlendirerek ileride ortaya çıkması olası hastalıkları önleme açısından da yararını vurguluyor.
Geç gebelikleri giderek arttığı günümüzde anne adaylarının karşı karşıya olası riskler de artıyor. 35 ve üzeri yaşlardaki anne adayları anemi, diyabet, tansiyon problemlerinin yanı sıra erken doğum, düşük, bebek anomalileri, plasenta problemleri, bebekte zeka geriliği gibi sorunlar görülebiliyor. 35 yaşın üzerinde gebeliklerde birçok hastalığın görülme olasılığı erken yaştakilere göre daha fazla. Örneğin geç gebeliklerde kronik hipertansiyon erken yaştaki gebeliklere göre 2-4 kat, diyabet riski 2 kat, düşük riski de daha genç gebeliklere göre yaklaşık 4 kat artıyor.
EMZİRME DÖNEMİNDE DE OMEGA-3 ALINMALI
Jinekolog Doç. Dr. Ferit Saraçoğlu, gebelikte Omega-3 kullanımının özellikle geç gebelikte ortaya çıkan bu riskleri azalttığını, ayrıca bebeğin gelişimini de olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. Anne karnında ve ilk 1000 günde alınan omega 3'ün bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve ileride ortaya çıkması olası hastalıkları önleme açısından yararlı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Saraçoğlu, "Omega-3 yağ asitleri, hamilelik döneminde de önemli faydalar sağlıyor. Omega-3'ü hamilelik öncesi tüketmeye başlayan geç yaş gebelerinde, bebeklerin nörolojik, görme, zeka ve motor fonksiyonlarının gelişmesini olumlu yönde etkiliyor. Omega-3 eksikliği yaşayan bebeklerde ileriki yaşlarda kronik hastalıklar, kalp damar sistemi hastalıkları, şişmanlık, tip 2 diabet, kanser gibi hastalıklar diğer bebeklere oranla birkaç daha fazla görülüyor. Bilimsel çalışmalar, hamilelerin gebelik ve emzirme döneminde Omega-3 alımının artırılması gerektiğini ortaya koyuyor" diyor.
ALG YAĞI DOĞAL OMEGA-3 KAYNAĞI
Sadece gebelik sürecinde değil ilk 1000 günde iyi beslenemeyen çocukların bağışıklık sistemlerinin, görme ve beyin fonksiyonlarının, motor ve zeka gelişimlerinin olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Doç. Dr. Saraçoğlu, şunları söylüyor: "Omega-3 yağ asitleri açısından en iyi kaynaklardan biri deniz ürünleridir. Ancak civa ve diğer toksik maddelerin birikimi nedeniyle gebeler daha az balık tüketmesi önerilmektedir. Ancak gebelikte günde en az 650 mg Omega-3 alınması gerekir. Bunun 300 mg'ı DHA'dır. Gebelik diyetlerinde deniz ürünleri tüketiminin düşüklüğü ve Omega-3 yağ asitlerinin vücut tarafından üretilemediği göz önüne alındığında, gebelerin mutlaka dışarıdan destek alması gerekmektedir. Bu desteklerin en önemlileri günlük olarak alınan balık yağı, krill yağı ve alg yağıdır. Ülkemize yeni gelen alg yağı (Algae Oil), planlı gebelik, gebelik ve emzirme döneminde kullanılan, anne karnındaki bebeğin beyin, göz ve sinir sisteminde etkili, bitkisel, doğal Omega-3 kaynağıdır. Ayrıca algler vejetaryenler için en geçerli DHA kaynağı olarak da bilinir."