Ofisiniz Sağlığınızı Bozmasın!

Masa başında saatlerce çalıştığınızda, bilgisayarda ara vermeden uzun süre yazı yazdığınızda yaşadığınız sağlık sorunlarını bir düşünün.Ynaıtınızın baş, boyun, sırt ya da bel ağrısı olma ihtimali herhalde oldukça yüksek.

Gerçketen de boyun ağrısı, sırt ağrısı, bel ağrısı iş dünyasının değişik sektörlerinde çalışan birçok insanın en fazla şikayet ettiği sağlık sorunları arasında başı çekiyor.Araştırmalar kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının çalışan insanlar araında fonksiyonel kısıtlılıklara yol açan en önemli etken olduğunu gösteriyor.

Hatalı oturma ve yazı yazma öncelikle duruş bozukluğuna zemin oluşturuyor.Vücudun en az enerji sarf ederek maksimaldüzeyde performans göstermesini sağlayan duruş biçimine normal veya iyi potür adı veriliyor.Prof. Dr. Sabri Narman, şöyle konuşuyor:

Burada kas, tendon ve eklemelre düşen yük minimaldir.Duruş bozuklukları bel, boyun, baş ve eklem ağrılarının ortaya çıkmasına neden olur.Zamanında önlem alınmazsa, bulgular kronikleşerek kalıcı ve ilerleyici seyir gösterir.Sonuçta sosyo ekonomik yönden ciddi sorunlar ortaya çıkar.

Türkiye'de iş yerlerindeki koşulların yetersizliği, kaçak ve sigortasız işçi çalıştırılması ciddi sağlık sorunlarınıda beraberinde getirebiliyor.İş yaşamında yaşanan bu tip sağlık sorunlarında ergonomik koşulların ciddi bir rolü var.

Ergonomiyi, insanın davranışsal ve biolojik özelliklerini inceleyerek uygun yaşama ve çalışma ortamı yaratmayı amaçlaçlayan bir bilim dalı olarak tarif edenProf. Dr. Sabri Narman, sözlerine şöyle devam ediyor;

Bireylerin sahip olduğu kapasitenin talip olduğu işi emniyetli bir şekilde yürütüp yürütemeyeceğini anlamak amacıyle ergonomik iş analizi yapılmalıdır.

Bu analizin nasl bir şe yerleştirilmesi gerektiğini saptamada ve işe özgü travmatik yaralanmalardan korunmada büyük önemi vardır.İş ve meslek analizi yaparken analiz yapan kişinin mesleğin kompmentlerin sağlandığı 20 binden fazla iş için bir kaynak kitap mevcuttur.

Bu kaynakta fiziksel aktiviteler 5 katagoride düzenlenmiştir.Katagori düzenlerken aktivitenin ağırlığı ve tekrarı esas kriter olarak alınmıştır.En iyi yöntem işin gerektirdiği kapasitenin yerinde ve uyugulamalı olarak belirlenmesidir.Yalnız gözlemleme yetmez.Burada biyomekanik fizyolojik ve fiziksel analizler birlikte yapılarak sonuca varılmalıdır.

İş yaşamında ortaya çıkan sağlık sorunlarının en en önemlilerinden biri de sakatlanmalar ve yaralanmalar. Bu tip problemlerde meslek sahibinin bilgi, deneyim, dayanıklılığı yanıda kullanılan araç ve gereçlerin tasarımlarının hatalı olmaları da etkili oluyor.Ayrıca işçilerin değişik işlerde çalıştırılmaları, çalışma ortamının aydınlatma, havalandırma, ısıtma ve temizliğinin yeterli olması kötü beslenme, gereğinden fazla çalışma gibi faktörler de yaralanma ve sakatlanmalara zemin oluşturabiliyor.

İlgili Sağlık Konuları