Obezite Cerrahisi Sonrası Göz Ardı Edilen 5 Vitamin

Tüp mide ameliyatı nedir konusunu artık anlatmıyoruz çünkü bu ameliyatları duymayan kalmadı… Evet, artık elimizde sıfır bir araba var. Peki şimdi nelere dikkat etmeliyiz? Genel olarak baktığımızda İskorbüt hastalığı pek üst sıralarda görünmüyor- çünkü artık çoğumuz C vitamini kullanıyoruz.

 





Tüp mide ameliyatı nedir konusunu artık anlatmıyoruz çünkü bu ameliyatları duymayan kalmadı… Evet, artık elimizde sıfır bir araba var. Peki şimdi nelere dikkat etmeliyiz? Genel olarak baktığımızda İskorbüt hastalığı pek üst sıralarda görünmüyor- çünkü artık çoğumuz C vitamini kullanıyoruz. Eskilerin aksine vitamin eksikliği hastalıklarından endişe etmemiz için hiçbir sebep yok.  Ama bu, kronik sağlık problemlerine karşı korunmamız için gereken bütün temel vitamin ve mineralleri aldığımız anlamına da gelmiyor. Bazı tıbbi durumlar, tüp mide ameliyatı sonrası beslenme dönemi, yaş dönemleriniz ve özel diyetler sağlığınızı riske atan bir takım eksikliklere neden olabilir. Aşağıdaki beş vitamini almıyorsanız onları diyetinize nasıl katacağınızı öğrenin.
 
 
 

B12 Vitamini (Kobalamin)
 
 
 

Neden almalısınız: B12 vitamini sinir ve kan hücrelerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur, ve vücudunuzun enerji ve DNA üretimine katkıda bulunur. Ne yazık ki yaşınız ilerledikçe midenizdeki proteini parçalayan ve yiyeceklerden B12 alınmasını sağlayan asit miktarı azalır. Aynı zamanda Crohn hastalığı gibi hastalıklar, proton pompası inhibitörleri gibi ilaçlar, mide asitini azaltmaya yarayan ilaçlar ve diyabet ilacı metformin emilimle karışabilirler.
 
 
 

Nasıl alabilirsiniz: 50 yaş üstü kişiler ya da B12 eksikliği olanlar doktorlarından destekleyici istemeliler. Diğerleri, balık, kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve süt ürünlerinden B12 alabilirler. Vejetaryenler ve veganlar için ise -B12 azlığı riski varsa- kahvaltı gevrekleri iyi bir kaynak olabilir. Sadece şekerli besinlerden uzak durun.
 
 
 

 
 
 
 

Folat ve Folik Asit

Neden almalısınız: Folat ve onun sentetik hali olan folik asit özellikle doğum kusurlarını gidermek için hamileliğin ilk üç haftasında çok önemlidir.

Nasıl alabilirsiniz: Günlük tüketiminizi arttırmak kolay ve keyiflidir. Lifli yeşil sebzeler, meyveler ve meyve suları, kuru fasulye  ve bezelye gibi baklagillerin tümü doğal folat kaynağıdır. Ve uzun zamandır ekmeklere, tahıl gevreklerine, unlara, mısırlı yiyeceklere, makarnalara, pirinçe ve diğer taneli gıdalara folik asit eklenmekte. Ancak unutmayalım ki hala çoğumuz yeterince sebze, meyve bile yemiyoruz.
 
 
 

D Vitamini:

Neden almalısınız: D vitamini, kemik sağlığı  ve kalsiyum emilimi için hayati önem taşır. D vitamini eksikliği bazı kanser ve kalp hastalıkları ile de bağlantılıdır. Ama diğer vitaminlerin aksine ana D vitamini kaynağımız yiyecekler değil güneştir. Bu durumda düşük düzey risk faktörleri, yüksek bölgelerde yaşamak, aşırı hava kirliliği ya da şehir sisi, yoğun bulutlu iklim, cildi fazlasıyla örten giyim tarzı, daha fazla güneş kremi kullanmak ve daha koyu cilt pigmentasyonudur. Bu faktörlerin sadece bazıları kontrolünüz altındadir.

Nasıl alabilirsiniz: Günümüzde portakal suyu, süt ve kahvaltı gevrekleri dahil birçok besin D vitamini ile güçlendirilir. Doğal D vitamini kaynakları, somon, uskumru, ton ve sardalya gibi yağlı balıklardır. Bunları bulmanız zor ise doktorunuzdan D vitamini takviyesi isteyebilirsiniz.
 
 
 

B6 Vitamini

Neden almalısınız: B6 vitamini insan vücudundaki yaklaşık 200 biyokimyasal reaksiyonun bir parçasıdır, ama daha çok uyku, iştah ve  ruh hali düzenlemedeki rolü ile bilinir. Bilişsel yetenekler ve bağışıklık fonksiyonlarında anahtar rol oynar ve ayrıca kırmızı kan hücrelerinin yapımına yardımcı olur.

 Nasıl alabilirsiniz: Kırmızı et, öğütülmemiş tahıllar, sebze ve kabuklu yemişlerle alınır. Ayrıca fırınlanmış patates, muz, tavuk, nohut ve güçlendirilmiş besinler B6 bakımından zengindir.
 
 
 

Demir

Neden almalısınız: Folat ve folik asit gibi demir de özellikle hamile olan veya olmayı düşünen kadınlar için önemlidir. Ayrıca hücrelerinize oksijen taşınmasını sağlar.

 Nasıl alabilirsiniz: Vücutta en iyi emilen demir çeşidi "hem demir"dir. Yağsız et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinde bulunur. Vejetaryen ve veganlar için beyaz fasulye, mercimek ve ıspanak önerilir-özellikle daha iyi emilmesi için C vitamininden zengin yiyeceklerle birlikte yenmeli. Hamileyseniz doktorunuz demir takviyesi önerebilir.
 
 
 

 
 
 
 


 
 

İlgili Sağlık Konuları