Obezite Bir Çok Hastalığa Sebep Oluyor

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzman Doktor Onur Oral, düzensiz beslenme ile ortaya çıkan obezitenin zamanında gerekli önlemler alınmadığı taktirde bir çok hastalığın tetikleyicisi olduğunu söyledi.

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzman Doktor Onur Oral, düzensiz beslenme ile ortaya çıkan obezitenin zamanında gerekli önlemler alınmadığı taktirde bir çok hastalığın tetikleyicisi olduğunu söyledi.

"DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN VE UYGUN BESLENİN"

Obezitenin hastalarda hem kişisel hem de sosyal etkileri olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Oral, "Obezite aynı zamanda koroner kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı vb. bir çok sağlık sorunlarına da yol açabilir. Obeziteyle ilgili hastalıkların belirtilerinin 40 yaşına kadar ortaya çıkması mümkündür ve hastaların çoğunluğunun 60 yaşından önce tıbbi müdahaleye maruz kaldığı bilinmektedir. Obezite ve aşırı kiloluluk, kardiyovasküler rahatsızlıklar, diyabet, eklem yaralanmaları, sırt ağrısı, kanser, hipertansiyon ve hatta ölüm ile bağdaştırılmaktadır. Aynı zamanda, düşük benlik saygısı, vücutsal tatminsizlik, psikolojik problemler ve depresyon ile de ilişkisi olduğu bulunmuştur. Düzenli egzersiz ile birlikte uygun beslenme stratejisi ve fiziksel aktivite, sağlıklı bir yaşam sürmek için kilo kaybını ve alımını kontrol edebilir." dedi.

GENLER TEK TEK BELİRLENİYOR

"İnsan Genom Projesi ile başlayan ve genler üzerinde yapılan çalışmalarda hastalıklı genlerin yok edilerek insanların günümüzde tedavi edilemeyen hastalıklarının tedavi edilebileceği bilim dünyası tarafından açıklanıyor. Spor dünyası da bu yeni buluşu 'sporda yetenek' konusunda kullanıyor." diyen Uzm. Dr. Oral, şöyle devam etti: "Bu önemli buluş destekçi bulduğu kadar eleştirilere de sebep oluyor. Günümüzde yeteneğin kalıtımsal mı olduğu yoksa sonradan mı kazanıldığı ile ilgili tartışmalar yaşanıyor. Tıp dünyasında özellikle genetik alanındaki bilimsel ilerlemelerle insan hayatının sırları açığa çıkarken; aynı zamanda hastalıkların tanı ve tedavileri de genetik bilimi rehberliğinde tekrar şekillenmeye başladı. İnsan Genom Projesi bu alandaki ilerlemelere çok önemli ivme kazandırmıştır. Her bilim dalı için olduğu gibi spor bilim dünyası da bu yeniliklere seyirci kalmadı. Geçen süre içinde yeni bilgiler ortaya çıktıkça güncellenen İnsan Genomu Projesi rehberliğinde genetik uygulamalar spor dünyasında her geçen gün daha çok dikkat çekmeye başladı: "

Son yıllarda gelişen genetik biliminin katkısıyla obezite gelişimini etkileyen genlerin tek tek tespit edildiğini ifade eden Uzm. Dr. Oral, "Obezitenin tanı ve tedavisinde beslenme ve antrenman programına verdiği fizyolojik tepkinin ölçülmesi, obezite nedeni olan birçok faktörün DNA'larımıza kodlanmış olduğu ve genlerimiz tarafından kontrol edildiği gerçekliğini ortaya koymuştur." dedi.