Nöropatik Ağrı Nedir?

Sinirlerin hastalanması sonucu ortaya çıkan nöropatik ağrı en çok diyabet ve zona hastalarında görülüyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Ertaş, sinirlerin hastalanması sonucu ortaya çıkan nöropatik ağrının en çok diyabet ve zona hastalığında görüldüğünü ve tedavisinde ağrı kesicilerin kullanılmadığını söyledi.

Pfizer Türkiye tarafından The Marmara Oteli'nde düzenlenen medya paylaşım günlerinde ''nöropatik ağrı'' konusunda bilgi veren Prof. Dr. Ertaş, nöropatiyi sinirlerin hastalanması olarak tanımladı. Ertaş, ''Nöropatik ağrı ise gerçekte dokuda bozukluk olmaksızın sinir sisteminin kendi hastalığı nedeniyle kişinin sanki bir doku hastalığı varmış gibi ağrı duymasıdır. Yani kişi herhangi bir yerinde yara, yanma ya da iltihap olmamasına karşın varmış gibi ağrı hisseder'' dedi.

Nöropatik Ağrı Belirtileri

Nöropatik ağrı belirtilerini ''kişinin kendi elektriği ile çarpılması, özellikle geceleri artan aynı anda yanma ve donma hissi, karıncalanma ve uyuşma hissi ile dokunmakla ağrı duyma'' olarak sıralayan Prof. Dr. Ertaş, ''Örneğin öyle şeker hastaları var ki çorap ayağına dokununca jilet değmiş gibi ağrı hissettiği için çorap giyemiyor ya da ayağı çarşafa veya yorgana değdiği anda kesilmiş gibi ağrı hissediyor. Şeker hastalarında en çok ayakaltında yanma hissedilir. Bu daha sonra diz ve ele sıçrar'' diye konuştu.

Genel olarak toplumlarda her 100 kişiden birinde nöropatik ağrı görüldüğünü belirten Prof. Dr. Ertaş, şunları söyledi: ''Nöropatik ağrı, en çok diyabet ve zona hastalığında ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bel ve boyun fıtığı, böbrek hastalığı, sinir sıkışması gibi rahatsızlıklar da bu ağrıya neden olur. Türkiye'de 14 merkezde bin 113 diyabetli hastayla yapılan bir çalışmada yüzde 14'ünde nöropatik ağrı tespit edildi. Yani sadece diyabetten dolayı 600 bin kişinin bundan mustarip olduğunu tahmin ediyoruz. Yine ABD'de ağrılı nörolojik hastalıklar arasında bel fıtığından sonra ikinci sırada nöropatik ağrılar geliyor.''

Ağrının, kişinin iş ve aile hayatını da etkilediğine işaret eden Prof. Dr. Ertaş, ''Hastaların yüzde 79'unda ağrı yoğunluğu orta veya şiddetlidir'' dedi. Nöropatik ağrının, uyku ve konsantrasyon bozukluğu, depresyon, iştahsızlık gibi problemleri de beraberinde getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Ertaş, ''Nöropati kader değildir, tedavi edilir ancak ağrı kesicilerle değil. Çoğu kez atlandığı ya da yanlış tanımlandığı için ağrı kesicilerle tedavi edilmeye çalışılıyor. Oysa tedavide başka ilaçlar kullanılır. İlaç kombinasyonlarıyla tedavide başarı oranı yüzde 80-90'lara kadar çıkabiliyor'' diye konuştu. 

İlgili Sağlık Konuları