Neştersiz Kalp Ameliyatı Yapıldı!

Doğunun tek kardiyoloji hastanesi olan Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi yaptığı başarılı çalışmalarla bölgedeki dışa bağımlılığı ortadan kaldırıyor.

Açık kalp ameliyatı ve anjiyo işlemleri ile batıya hasta göçünü önleyen hastane, şimdi de neştersiz, narkozsuz, dikişsiz anjiyo sistemi ile kalbi delik olan hastaları iyileştiriyor. Yılbaşından bu yana kalbi delik olan 46 hastanın tedavisini yaptıklarını belirten Kardiyolog Yüksel Kaya, hastaları operasyondan 1 gün sonra da taburcu ettiklerini belirtti. Kaya, kalbindeki delikleri kapatılan hastaların profesyonel sporcu bile olabileceklerini belirtti.

Van’da yeni uygulanmaya başlanan tedavi sistemi ile ilgili bilgi veren hastane doktorlarından Kardiyolog Yüksel Kaya, yılbaşında hastanede göreve başladığını ve bu sürede 4 seansta 46 hastanın tedavi edildiğini belirtti. Genellikle doğuştan kalp deliği, kapak darlığı gibi şikâyetlerin kendilerine geldiğini söyleyen Kaya, “Bu hastaların tamamının açık kalp ameliyatı olması gerekiyordu. Anjiyo sistemi ile artık hastaları uyutmadan, konuşarak eko eşliğinde cihazla kalplerindeki delikleri kapattık. Ve bir gün sonra da taburcu ettik. Bu uygulama son yıllarda revaçta olan bir uygulama, ancak Van’da yeni yeni uygulanıyor. Şu ana kadar 46 hastanın tedavisini yaptık. Bölgede bu tür hasta sayısı fazla. Bunun nedeni de takipsizlikten kaynaklanıyor.

Yaptığımız operasyonlarda hastayı uyutmuyoruz. Neşter kullanmıyoruz. Hastamızla konuşarak kalbindeki deliğe cihaz takıyoruz ve bir gün sonra da taburcu ediyoruz. Bu operasyonlar normalde 20 dakika sürüyor. Ancak hastanın durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Bu tedavide bazı yan etkiler de olabiliyor. Taktığımız cihaz uygulama sırasında düşebiliyor. Yaptığımız uygulamaların birinde böyle oldu. Biz de dünyada ilk kez ameliyat etmeden vida ile cihazı damardan çıkarttık ve tekrar aynı seansta kalbe yerleştirdik” dedi.

Anjiyo sistemi ile kalbindeki delik kapatılan hastalardan Gülsüm Kıpçak ise sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu belirtti. Çocukluğunda basketbol oynamayı sevdiğini ve okul takımı seçmelerine katıldığını, ancak kalbi delik olduğu için alınmadığını söyleyen Kıpçak, “Ancak şimdi sağlığıma kavuştum. Daha önce birçok kez geldim. Ancak açık kalp ameliyatı olmam gerektiği söylendi. Ben de istemiyordum. Son geldiğimde bu yeni uygulamayı ben de kabul ettim. Çok mutluyum. Şimdi basketbol oymaya başlayacağım. Doktorlarıma teşekkür ederim” dedi.

Hastanede tedavi olan ve kalbinde iki delik bulunan Nazlı Dara’nın da aynı yöntemle kalbindeki iki delik kapatıldı. Çocukluğundan bu yana kalbindeki deliklerle yaşama tutunan Nazlı Dara, sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu belirterek doktorlarına teşekkür etti.

Kalpte iki delik bulunmasının ender rastlanan durumlardan biri olduğunu söyleyen Kardiyolog Yüksel Kaya, “Bu hastamızın kalbindeki iki delik aynı seansta kapatıldı. Şu anda kalbindeki delikleri kapattığımız hastamız profesyonel sporcu olabilir. Bu tedavi yönteminde de bazı kriterler var. Geç kalınmamış olması gerekiyor. Aynı zamanda bu operasyonun yüzde 1 ? 2 oranında riski var. Bunlar ender rastlanan durumlar” diye konuştu.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler