Nar kabuğunun faydaları arasında;kötü kolesterolü düsürmek, immun sistemi güçlendirmek ve birçok kanser türüne karşı koruyucu olması ön plana çıkıyor. 'Nar kabuğunda bulunan ellagik asit antioksidan, anti-mutajen ve anti-kanser özelliklere sahiptir . Ellagik asit kansere neden olan moleküllere bağlanarak onları çok önemli bir oranda etkisizleştirmektedir.
Özellikle ülkemizde birçok insan nar kabuğunun faydalarından habersiz olduğu için kabuğunu çöpe atıyor, oysaki kabuktaki besin değeri mucizevi düzeyde yüksek bulunmuştur.
Nar kabuğu faydaları birçok hastalık riskini azaltacak ve kötü kolesterol seviyesini düşürecek düzeyde güçlü antioksidanlar olan flavonoidler, proantisiyanidler ve fenolik bileşikler içeriyor. Bu içeriğiyle özellikle kalp hastalıklarını önlemede büyük katkı sağlıyor.
Amerika'da kalp hastalıklarının ölümle sonuçlanma oranı arttıkça, bu kötü gidişata dur demek amacıyla yapılan çalışmalarda kullanılan nar kabuğunun kalp hastalıklarının neden olduğu ölüm oranını azalttığı saptanmıştır.
Nar kabuğunun diğer avantajlarından bazıları kumaş, yüz kremleri veya ürünleri ve bazı diş ürünlerinde doğal boya maddesi olarak kullanılması.
Sağlıklı bir diyet ve yeterli egzersiz ile günlük beslenmenize bu mucizevi meyve ve kabuğunu da ekleyip,düzenli olarak tüketen herkes yaşam kalitesindeki farkı hissedecektir.
Geçmiş zamanlara bakıldığında özellikle Hindistan 'da yaşayan insanların hastalıklardan korunmak icin nar kabuklarını minik parçalar halinde doğrayıp güneşte kurutarak tükettikleri saptanmıştır. Nar kabuğu Hindistan' da, tüm annelerin ecza dolabında bulunan en değerli koca karı ilacı olarak da bilinmektedir ve kabuklarının atılması o dönemlerde bir suç olarak kabul edilmektedir.
Geçmişte yapılan çalışmalar nar kabuğunun kaynatılarak içilmesinin sakinleştirici etkisi üzerinde dururken bu formun ayrıca dizanteri, ishal, bağırsak solucanları ve daha birçok hastalıkta yararlı olduğu kabul edilmiştir.
Nar Kabuğu Nasıl Kurutulur ve Kullanılır?
Narın çekirdeklerini çıkarttıktan sonra soyma bıçağı kullanarak kabuğunu uzunlamasına kesebilirsiniz.
Kestiğiniz nar kabuklarını güneşte kurutabilir ve kurutulmuş kabukları tamamen soğuduktan sonra, bir kilitli torba ya da hava geçirmez bir kaba koyarak saklayabilirsiniz.
Ecza dolabınızda diyare (ishal), kolit,hemoroid tedavisi için ilaç olarak saklamak isterseniz aşağıdaki formül tam size göre:
Malzemeler
• ½ su bardağı güneşte kurutulmuş nar kabuğu
• 1 çorba kaşığı kimyon tohumu
• ½ su bardagi kefir veya probiyotik yoğurt
• Tat vermesi için kaya tuzu
Yapılışı:
Nar kabuklarını 30 dk sıcak suda beklettikten sonra tüm malzemelerle birlikte homojenize bir karışım olana kadar blenderize edin ve içine tat vermesi için tercihe bağlı olarak kaya tuzu ekleyebilirsiniz.
Kullanım dozu:
Bu karışımı ishal,dizanteri, kolit, hemoroid ve mide ağrısı durumunda bir günde üç dört kez, 1/2 su bardağı ölçüsünde kullanabilirsiniz.
Nar kabuğu, tanen içerigiyle çok güçlü bir astrenjan ( kanamayı durduran ilaç) dir ki böylelikle bağirsaklardaki inflamasyonu azaltır, hemoroid kanamalarını önler ve intestinal sistemdeki tüm kanamaları durdurucu özelligi vardir.
Kısaca intestinal sistem hastalıkları, kalp hastalıkları ve birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltmak ve tedavilerin etkinliğini arttırmak için günlük beslenmenizde yeşil çayın yanına nar kabuğu çayını da almasını öneriyorum. Yapılan çalışmalar günde 2-3 fincan nar kabuğu çayının genel sağlık üzerinde olumlu etkilerinin ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor.