MS'le Yeniden Hayata Merhaba

Müziklerini Kazım Özgür Tülbentçi'nin yaptığı oyunda Multipl Skleroz tanısı konan genç bir kadının yaşadıkları anlatılıyor.

Haldun Dormen'in Multipl Skleroz hastaları için yazdığı SİL BAŞTAN tiyatro oyunu ; Türkiye'de bulunan yaklaşık 50.000 MS hastasının sesi olmak, bu hastalık hakkında insanları bilgilendirmek, toplumda bilinirliğini artırmak, tedavi sürecinde moralin ve yaşam sevincinin önemini vurgulamak için 7 yıl aradan sonra bu hastalığını yaşayanlarla " MS'le Yeniden Hayata Merhaba" diyor.

Oyuncularının tamamının MS'li kişilerden oluştuğu oyun;

2.Sezonda ki ilk sahnesini, 28 Nisan 2019'de Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezinde ücretsiz olarak sergilenecek.

Haldun Dormen SİL BAŞTAN'la ilgili röportajlarında "Bu oyunda umudun önemini vurgulamak istediğini, sırf MS'de değil hayatın her alanında insanların umut ışığına doğru yürümesigerektiğini söyledi." önemle vurguluyor

Oyuncular ; Reyhan Dağ Derleyen, Bilge Birses , Doğa Sürmeli, Aslı Suiçmez, Muammer Yıldız, Emrah Odabaş, Ali Güneş

Multipl Skleroz (MS)

Beynin ve omurilikteki sinirlerin yıpranması sonucunda ortaya çıkan ve yaşam boyu süren, merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Hiç beklenmedik bir anda görme kaybı, konuşma ve yürüme bozukluğu, elde beceri kaybı ve dengesizlik gibi belirtilerle kendini gösterir ve yaşantınızı derinden etkiler.

MS bir akıl hastalığı değildir.

Genetik bir hastalık değildir.

Bulaşıcı bir hastalık değildir.

Ölümcül bir hastalık değildir.

Henüz önlenebilir yada tamamen tedavi edilebilir değildir.

MS'in belirtileri çok çeşitlidir, kişiden kişiye göre değişir. Herkesin MS'i birbirinden farklıdır.

Genellikle 20-40 yaşları arasında aktif, eğitimli, genç kişilerde daha çok görülür.

Uluslararası Multipl Skleroz(MS) Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü Dünya MS Günü olarak ilan edilmiştir.

Dünya'da 2.500.000 ülkemizde ise yaklaşık 50.000 MS hastası olmasına rağmen MS ülkemizde az biliniyor. MS medyada ve kamuoyunda yeterince ön plana çıkamadığı için, insanlar arasında gizemli bir hastalık olma konumunu halen koruyor.