Miniklerin Cildine 'Yaz' Dokunuşu…

Avrasya Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, yaz aylarında bebek ve çocuklarda cilt bakımının nasıl olması gerektiğini anlatıyor.

Tabiatın kabuk değiştirmesiyle birlikte, güneş yüzünü gösterdi ve yaz tam anlamıyla geldi. Bu dönemde güneş başta olmak üzere birçok dış faktör, cildimiz üzerinde bazı sorunları beraberinde getirebiliyor. Özellikle de dış etkenlere karşı yetişkinlere oranla daha düşük toleransa sahip olan bebek ve çocuklar, bu dönemde fazlasıyla etkilenebiliyor.

Problemlerin zirvesinde pişik yer alıyor

Yaz aylarının bebek ve çocuklar üzerindeki en önemli etkisi pişiktir. Alt bezinin yeterince sık değiştirilmemesi özellikle yaz aylarında çocukta tahrişe neden olmaktadır. Bebek bezleri bebeklerin cildi için ıslak ve sıcak bir ortam oluşturmaktadır. Cildin tahriş olmasının diğer bir nedeni ise sürtünmedir. Islak ve sıcak bir ortamda, cilt sürtünmeden daha fazla etkilenir, böylece bebekte pişik meydana gelir.Bu durumda yapmanız gereken pişik oluşumunu önlemek için bebeğin bezini sık sık değiştirip havalandırın. Ayrıca her bez değişiminden sonra pişik kremi uygulayın. Çocuklarda da pişik önemli bir problemdir. Kol ve bacakların katlanma bölgelerinde, ense ve kol atlarındagörülebilir. Bu durumda çocuklarınıza açık renkli, pamuklu ve ince kıyafetler giydirmekte yarar var.

Güneş konusunda daha dikkatli olun

Bebekler güneş ışınlarına karşı bir yetişkine oranla çok daha düşük dirençlidir. Bu sebeple güneşe çıkarken çok daha özenli bir hazırlık ister. Bir bebek 2-3 aylık olduğunda yazın güneşe çıkarılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken etkenler yerine getirildiğinde güneş ışınları bebeğe zarar vermez. Örneğin güneş ışınlarının en yoğun olduğu saat 10 ve 15 arasını tercih etmeyin ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Aktif maddesi çinko oksit veya titanyum dioksit olan, parfümsüz, hipoalerjik, bebeklere özel geliştirilmiş güneş koruma ürünleri tercih edin. Çocuklar için de belli kurallar geçerlidir. Uygun saat dilimlerinde şapka ve yüksek faktörlü güneş kremleriyle çocuğunuzu koruyabilirsiniz.

Havuz ve deniz sonrası bakım şart

Yazın gelmesi demek havuz ve deniz sezonun açılması demek. Ancak unutulmaması gereken bir durum var ki, bebek ve çocukların ciltleri oldukça hassastır. Deniz özellikle de havuz suları cilt üzerinde olumsuz etkiler edebilir. Bu etkileri minimize etmek için öncelikle her deniz ve havuz sefasından sonra bebeğinize veya çocuğunuza duş yaptırın. Aksi takdirde havuzdaki klor ve bazı bölgelerimizde yer alan denizin yoğun tuzu ciltlerine zarar verebilir. Duşun yanı sıra oluşacak kuruluğu önlemek içinse bebeğinizin cildini ona uygun kremlerle bol bol nemlendirin.

Gerekirse her gün duş aldırın

Havaların ısınmasıyla birlikte terleme miktarında da artış görülür. Bu durum isilik ve pişik gibi cilt problemlerini beraberinde getirir. Yaşanabilecek cilt problemlerinin önüne geçebilmek için bebeğinize ve çocuğunuza her gün duş aldırabilirsiniz. Duştan sonra bebeğinizin altını bir süre bağlamayabilir ve cildinin hava almasını sağlayabilirsiniz.

Sıvı kaybını önlemek için bol bol su içirin

Terlemeye bağlı olarak çok fazla sıvı kaybeden çocuklar, bu dönemde bol bol su içmelidir. Çünkü sıvı kaybına bağlı olarak ciltlerinde ciddi bir kuruma görülür. Hem kaybettikleri sıvıyı yerine koymak hem dehassas ciltlerinin kurumasını önlemek için günde en az 1.5 litre su almaları gerekmektedir.

Doğru beslenmenin rolü yadsınamaz

Beslenme, her zaman karşımıza çıkan önemli bir konudur. Genel sağlık konularında olduğu gibi cilt sağlığında da önemli bir rol oynayan doğru beslenme çocuklar ve gelişimi hala süren bebekler için fazlasıyla değerlidir. Dolayısıyla bebeğiniz veya çocuğunuzun gerekli mineral ve vitaminleri almasını sağlayacak bir beslenme listesi oluşturun. Meyve ve sebzelerin başını çekeceği bu listede süt ve süt ürünlerine de yer açın.