Milli Kaleci Rüştü Reçber'in Oğlu Kaza Geçirdi

Eski milli kaleci Rüştü Reçber'in küçük oğlu Mehmet Burak arkadaşlarıyla birlikte maç oynarken tel örgülere takıldı ve başından yaralandı.

Uzun yıllar Fenerbahçe'de kalecilik yapmış daha sonra Beşiktaş'a transfer olmuş olan ve şu anda Türkiye Futbol Federasyonu'nda Milli Takımlar Genel Koordinatörlüğü görevini yapan eski milli kaleci Rüştü Reçber'in 7 yaşındaki oğlu Mehmet Burak arkadaşlarıyla maç oynarken kaza geçirdi.

 



 

SOSYAL MEDYA HESABINDAN PAYLAŞTI

Oynadığı maçta topu kontrol edeyim derken tel örgülere giren küçük Reçber başından yaralandı. Eski milli kaleci Reçber'in eşi Işıl Reçber kullandığı sosyal medya hesabından üzücü durumu sevenleriyle paylaştı.

İLK MÜDAHALEYİ ANNESİ YAPTI

Eski kalecinin eşi Işıl Reçber başından yaralanan oğluna ilk müdahaleyi kendisi yaptı. Mükemmelliyetçi bir anne olduğunu belirten Işıl Reçber, ilkyardım konusunda da oldukça başarılı. 

KÜÇÜK ÇOCUKLAR İÇİN İLK YARDIM KURALLARI
 

Küçük çocukları evde ve dışarıda bekleyen pek çok tehlike vardır.  İlkyardım kurallarını bilmek ve zamanında müdehale etmek bu yüzden son derece önemlidir. Anne Çocuk Eğitim Vakfı konuyla ilgili bilgi vererek ailelere yol gösteriyor.

Zehirlenmeler
 

Zehirlenme özellikle küçük yaştaki çocuklarda sık görülür. Bebekler ve küçük çocuklar meraklı ve ne bulurlarsa yemeye istekli oldukları için zehirli maddeleri onların erişemeyeceği bir yerde ve kilit altında saklamalısınız. Belirtiler alınan zehrin türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak genellikle,  karın ağrısı, kusma, havale, baş dönmesi ,bilinç kaybı, yanıcı ya da asitli bir zehirse ağızda yanma ya da renk değişikliği, çocuğun yakınında zehir ya da boşalmış zehir kabının bulunması şeklinde belirtiler görülür. 

Ne yapmalısınız? 

1. Çocuk kendinden geçerse solunumunu kontrol edin.

2. Ağzının çevresinde yanık görürseniz ya da çocuğunuzun kimyasal madde içtiğini düşündürecek başka bir belirti varsa cildini ve dudaklarını suyla yıkayın. Bilinci yerindeyse içmesi için biraz süt ya da su verin.

3. Aldığı zehrin türünü, miktarını ve geçen zamanı belirlemeye çalışın. Doktor için bu bilgiler çok önemlidir. Varsa zehrin kalanını ve kabını da doktora verin.

4. Çocuk kusarsa bundan da örnek alıp doktora verin. Çocuğu kusturmaya çalışmayın.
 
 
 

Yanıklar

Deride kızarıklığa yol açan 2-3 cm.’lik küçük ve yüzeysel bir yanık önemli değildir, evde tedavi edilebilir. Bundan daha büyük bir yanık ise yanık yerinden su kaybına ve enfeksiyona yol açabileceği için tehlikeli olabilir.

Küçük yanıklarda ne yapmalı?

1. Yanık yeri basınçsız akan soğuk suyun altında ağrı azalana kadar tutarak soğutun. Böylece yanan yerin su toplamasını da önleyebilirsiniz.

2. Yanık su toplarsa üstünü gazlı bez ya da tüy bırakmayacak temiz bir parça kumaşla kapatıp bantlayın. Su toplayan yeri patlatmayın. Burası, yanan yeri yeni deri oluşurken koruyacaktır. Yanığın üstüne krem, diş macunu ya da yoğurt gibi şeyler sürmeyin. 

Giysleriyle yanarsa ne yapmalı?

1. Çocuğu yere, yanan bölge yukarı gelecek şekilde yatırın. Yanan yerlere elinizle dokunmayın, kendi giysilerinizi yaklaştırmayın.

2. Su dökerek ya da üzerine kilim, battaniye ya da kalın perde kapatarak alevleri söndürmeye çalışın. Bunu yaparken çocuğun başını örtmemeye olabildiğince dikkat edin. Yanığın nedeni elektrikse çocuğun üzerine su dökmeyin. Alevleri naylon ya da diğer yanıcı maddelerle örterek söndürmeye çalışmayın. Çocuğu dışarı çıkarmaya kalkmayın, hava alevleri güçlendirecektir.

3. Alevler söndüğünde büyük yanıklarda yapılacak ilk yardımı uygulayın.

Aşağıdaki durumlarda ilkyardım sağlandıktan sonra hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun.

• Yanan yer 2-3 cm.den büyükse,

• Yanık elektrik çarpması sonucu oluşmuşsa.

Büyük yanıklarda ne yapılmalı?

1. Kaynar suya, kızgın yağa ya da kimyasal maddelere dokunmuş olan bol giysileri çocuğun diğer yerlerine değdirmeden çıkarın. Yanan deriye yapışmış yanık ve kavruk giysileri çıkarmaya çalışmayın.

2. Yanan yerlerini soğuk suyla serinletin. Çocuğu soğuk su dolu küvete sokun ya da soğuk su ile ıslatılmış havlu, çarşaf gibi bir şeyle yanık yerleri örtün. Derisini ovalamayın.

3. Yanığa kimyasal maddeler yol açtıysa, deriyi bol soğuk su ile yıkayın, ancak zarar görmemiş yerlere yıkanan yerlerden su akmamasına dikkat edin.

4. Yanan yeri temiz sargı bezi ile kapatın. Steril sargı bezi yoksa sıcak ütülenmiş mendil ya da yastık kılıfı da aynı işi görür.

5. Şok belirtilerinin olup olmadığına bakın. Bununla ilgili ilk yardım yapın. Susamışsa biraz su içirebilirsiniz.
 
 
 

Kesik ve sıyrıklar

Çocuğun tetanos aşılarını zamanında yaptırmanız gerekeir.lı Tetanos mikrobu kesiklerden bulaşır. Hayvan ısırıklarını da kesikler gibi tedavi edin; ancak zehirli ısırık ya da böcek sokması varsa bakınız.

Ne yapmalısınız?

1. Önce eller yıkanmalı. Yara yerini muslukta yıkayıp antiseptiğe batırılmış pamukla temizleyin. Her silişte temiz bir pamuk kullanın. Yara yerine batmış bir şey varsa çıkarmaya çalışmayın. Çocuğu bir hayvan ısırdıysa yarayı sabunlu suyla iyice yıkayın.

2. Beş dakika geçtiği halde kanama sürüyorsa temiz bir mendil ya da gazlı bezle üzerine birkaç dakika bastırın.

3. Yarayı temiz tutmak için üzerini yara bandı ile kapatın. Kesiğin üzerine antiseptik merhem sürmeyin.

4. Bütünüyle iyileşene dek yara bandını ya da pansumanı çıkarmayın. Böylece yara yeri nemli tutulmuş olur, bu da yaranın daha kolay iyileşmesini sağlar. Yara bandını ya da pansumanı her gün değiştirin. Yapışkan bandın daha kolay çıkması için su ile ıslatın.

• Kesik yeri geniş ve derinse

• Yara yeri kirliyse

• Yüzde ciddi yara varsa

• Yara yeri ezik, yara dudakları düzensizse 

• Paslı çivi batması ya da hayvan ısırması gibi yüzeyde küçük ama derinlere ulaşan bir yara varsa, 

ilkyardımdan hemen sonra hastaneye başvurun. Yaranın çevresindeki alan daha sonra kızarır ve acımaya başlarsa mikrop kapmış olabilir; en kısa zamanda doktora danışın.
 
 
 

Göze kimyasal kaçması

Çocuğun gözüne kimyasal madde kaçar ya da aşındırıcı bir sıvı bulaşırsa hemen parmaklarınızla göz kapaklarını açarak gözü bol su ile yıkayın. Tek gözü etkilenmişse, kimyasal maddenin diğer gözü de etkilememesi için çocuğun başını etkilenen göz aşağı gelecek biçimde eğik tutun. Gözü kalınca bir parça pamuğun üzerinden eşarpla bağlayarak hemen bir hastaneye başvurun, bulaşan maddenin kabını da götürün. 
 
 
 

Suda boğulma

Bebekler ve çocuklar çok sığ suda bile boğulabilirler. Çocuğun başı suya girdiğinde otomatik tepkisi başını kaldırıp sudan çıkarmak değil, bağırmak için derin bir soluk almak olur.

Ne yapmalısınız?

1. Çocuğun bilincinin yerinde olup olmadığına bakın ve solunumunu kontrol edin. Öksürük, kusma varsa soluk alabiliyor demektir. Boynunu, sırtını ya da belini incitmesi olasılığı varsa yavaşça kaldırın; bu arada omurgasını hareket ettirmemeye dikkat edin.

2. Soluk alıyor ancak kendinde değilse ciğerlerinden ve ağzından suyun akması için iyileşme konumunda yatırın ve hemen acil yardım çağırın. Çocuğu sıcak tutmak için üzerini bir battaniye ya da ceket ile örtün. Kısa bir süre için bile olsa soğuk suda kalması tehlikeli biçimde üşütmesine yol açacağından en kısa zamanda sıcak bir yere götürülmesini sağlayın.

3. Bilinci yerindeyse onunla konuşarak güven verip rahatlatın. Sıcak tutmayı da unutmayın.

Çocuğunuz suda boğulmaktan kurtarılmışsa bilincini kaybetmemiş bile olsa hemen acil yardım çağırın.
 
 
 

Baş ve yüz yaralanmaları

Baş bölgesindeki yaralanmalar çocuklarda sıkça görülen, ancak çürük ve şişliklere neden olsalar da genellikle pek önemli olmayan yaralanmalardır. Baş ya da alındaki küçük bir yaralanma bile epey kanamaya neden olabilir. Baş bölgesine şiddetli bir darbe gelmesi kafatası içinde beynin ani hareketine bağlı beyin sarsıntısına yol açabilir ya da hemen belirti vermeyen bir kafa içi kanamasına neden olabilir. Çocuğun kafasını çarparsa ve 24 saat içinde herhangi bir anormal davranış ya da şu belirtilerden birini gösterirse hemen acil yardım çağırın. 

• Geçici de olsa bilinç kaybı

• Kusma

• Normalde horlamadığı halde çocuğunuzun horlaması ya da hırıltılı soluk alıp vermesi 

• Burnundan ya da kulağından berrak ya da kanlı akıntı gelmesi

• Normal olmayan kanama

• Parlak ışıktan rahatsız olma

Ne yapmalısınız?

1. Başını çarptığında şişlik oluşursa üzerine soğuk su ile ıslatılmış bez ya da buz torbası koyun; bu şişliği azaltacaktır. Alttaki deride oluşan değişiklikleri dakikada bir kontrol edin ve ortası ağarmış bir kızarıklık oluşursa soğuk uygulamasına son verin.

2. Çarptığı yerde kanama olursa vücudun diğer yerlerinde görülen kanamalarda yaptığınız gibi üzerine temiz bir mendil ya da gazlı bezle bastırın.

3. 24 saat boyunca çocuğunuzu yakından izleyin. Yukarıda sıralanan ve gecikmeye gelmez yardım gerektiren belirtilerden biri ya da birkaçının oluşup oluşmadığına bakın. Kafasını fena çarpmışsa üç saatte bir uyandırın; uyanmazsa hemen acil yardım çağırın.

4. Burnundan ya da kulağından kan ya da açık renkli bir sıvı gelirse burnunun ve kulağının altına temiz bir örtü serip çocuğu iyileşme konumunda yatırın. Kulağından akıntı geliyorsa daha kolay akması için o kulağın üzerine yatırın. Akıntıyı durdurmaya çalışmayın.
 
 
 

İlgili Sağlık Konuları