Milli ilaç geliyor

Türk ilaç sanayiinin devlerinden Koçak Farma, Türkiye'nin biyoteknolojik ilaç üretimine öncülük edecek dev bir adıma imza attı.

 Firmanın Çerkezköy'deki üretim tesislerinin tevsii yatırımı kapsamında 'Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisi'nin temeli gerçekleştirilen törenle atıldı.


Yatırım teşviki toplamı 1.1 milyar TL'yi bulan tesisin temel atma törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Başkanı Fikri Işık, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, TİTCK Başkanı Dr. Saim Kerman, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, TİSD Başkanı Ecz. Cengiz Celayir, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Maksut Coşkun, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Oğul Araman, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülden Omurtag, İstanbul Ecza Koop Başkanı Ecz. Rafet Şahin ve diğer sektör temsilcileri katıldı.

'EKONOMİNİN TEMELİ ÜRETİM'

Temel atma töreninde konuşan Koçak Farma CEO'su Dr. Hakan Koçak, Koçak Farma Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisi'nin temel atma töreninde dahil olduğu jenerasyonun 'ekonomimin temelinin üretim olduğu' bilinciyle eğitildiğini belirterek, 'İlkokulda kutladığımız Yerli Malı Haftası'nda 'Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı' sloganıyla yerli üretimin önemi vurgulanırdı. Bugün de dünya, ulaşım ve iletişim olanaklarındaki gelişmelerle global bir köy haline gelmesine rağmen ekonominin kuralları değişmemiştir' dedi.

Bugünün koşullarında katma değeri yüksek, teknolojik ve yenilikçi ürün üreten ülkelerin ihracat olanakları ile dış ticaret fazlası verirken, sanayide yapısal değişikliğini gerçekleştiremeyen ülkelerin ise dış ticaret açığı nedeniyle ekonomik sorunlar yaşadığına dikkat çeken Koçak, 'Türkiye'nin uyguladığı ihracatla kalkınma modeli doğru bir seçimdir. Ülkemiz son 12 yılda tarihinde görülmemiş bir kalkınmayı gerçekleştirmiş ise de, sanayimiz başarması gereken yapısal değişimi gerçekleştiremediğinden cari açık ekonomimizin en kırılgan yanı olma özelliğini sürdürmektedir.

Örneğin; Türkiye ilaç sanayi yüksek katma değerli, ileri teknoloji gerektiren ilaçlarda tamamen ithalata bağımlıdır. Türkiye 2013'de 818 milyon dolar ilaç ihraç etmiştir. 2013'de ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 18.2'dir. İlaç sanayinin global standart ve kalitede katma değeri yüksek yenilikçi ürünler üretmeden, mevcut teknoloji ve konvansiyonel ilaçlarla sektörel dış ticaret açığını negatiften pozitife dönüştürmesi mümkün görünmemektedir' diye konuştu.

1.1 MİLYAR TL'LİK TEŞVİK

Koçak, Koçak Farma'nın Türkiye'nin 'Vizyon 2023 Stratejik Planı' doğrultusunda geleceğin ilaçlarına yönelik araştırma, inovasyon etkinliklerini yürütmek amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan onaylı Ar-GE merkezini kurduğunu kaydetti. Ar-Ge merkezinde 70 civarında uzman ve bilim insanı, yeni moleküller ve biyoteknolojik ürünlerle ilgili çalışma yaptığının altını çizen Dr. Koçak, şunları söyledi:

'Özellikle Rekombinant DNA teknolojisi (klonlama) yöntemiyle analog insülinler, monoklonal antikorlar (MAB), bakteriyel ve viral aşılarla ilgili çalışmalar, biyoteknoloji konusunda deneyimli üniversiteler ve yabancı araştırma merkezleri ile işbirliği içinde yürütülmektedir. Ar-Ge ve pilot üretim çalışmalarının sanayi üretimine dönüştürülmesi için Şirketimiz Çerkezköy OSB'de 684 milyon 889 bin TL sabit yatırım tutarında 302 bin 400 litre/yıl biyoteknolojik ilaç üretimi için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun proje onayına istinaden Ekonomi Bakanlığı'ndan 'Öncelikli Yatırım Teşviki' almıştır. Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan 416 milyon TL tutarlı büyük ölçekli yatırım ile birlikte yatırım teşviki toplamı 1.1 milyar TL'ye ulaşmıştır. İlaç sanayinin geleceğini oluşturan ve dünyada sınırlı sayıda çok uluslu şirketin tekelinde olan biyoteknoloji konusundaki bu yatırım, ülkemizde biyoteknolojik ilaç üretimine öncülük edecek ve yeni yatırımları teşvik edecektir.'

İlgili Sağlık Konuları