Migren Tipi Baş Ağrılarına ''Sfenopalatin Ganglion'' Tedavisi

Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Kulak Burun Boğaz bölüm başkanı Prof.Dr. Mustafa Çalgüner, bu tedavinin gerilim, migren, küme tipi baş ağrıları, mikst tip baş ağrıları, nevraljiler ve zonaya bağlı ağrılarda uygulandığını söyledi

Medikal tedavinin yeterli olmadığı durumlarda burun içinden lokal anestetik sprey ile ganglion blokajının uygulandığını aktaran Çalgüner , yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olan tedavi yöntemi olan sfenopalatin ganglion’un burnun gerisinde, her iki tarafta genize yakın bölgede lokalize olan kemikler arasında sıkışıp kalmış, üzeri mukoza denilen dokuyla kaplı, birkaç milimetrelik bir sinir düğümü olduğunu ifade etti. 

Sfenopalatin ganglion’un kafa içinde beyinden sonra en fazla sinir hücresinin bulunduğu yer olduğunu belirten Çalgüner, “Yüzdeki bir çok anatomik bölgeyle sinir irtibatı olduğu gibi vücudun diğer bölgelerinden gelen sinirlerle de bağlantıları vardır. Dolayısıyla buraya yapılan müdahaleler kendisiyle bağlantılı olan bütün bölgeleri az veya çok etkileyebilmektedir.

Buraya yapılan müdahalelerin hangi mekanizmalarla ağrıyı kestiği henüz tam anlaşılabilmiş olmamakla beraber bir çok teori ileri sürülmüştür ve bu yöndeki çalışmalar da devam etmektedir” dedi.

Çalgüner, her iki burun deliğine ucunda ilaç emdirilmiş pamuk bulunan aplikatörler yerleştirilerek tedavinin uygulandığını belirterek şunları kaydetti: “İlaçlı pamuklar ganglionu örten mukozanın üzerine gelecek şekilde yerleştirilerek yaklaşık yarım saat bekletilmekte ve bu uygulama 10 gün boyunca her gün tekrarlanmaktadır.

Verilen ilaca alerji olmadığı sürece ciddi bir komplikasyon bildirilmemiştir. İlacın genizden akması durumunda ağızda acı bir tat ve burunda tahriş hissi olabilmektedir. Bu tedaviyi uygularken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ağrının nedenini iyice anlayıp yapılması gerekli diğer tedavileri atlamamaktır”

 

İlgili Sağlık Konuları