Mesajlaşmak Omurgaya 25 Kg Yük Bindiriyor

Uzmanlar, kişinin eğik durarak geçirdiği zamanın omurilikte tamir edilemez hasarlara yol açtığını belirtti.

 Akıllı cep telefonunu kullanan her bir birey bir günde ortalama 3 saatini cep telefonuna bakarak geçiriyor. Kişinin eğik durarak geçirdiği zaman omurilikte tamir edilemez hasarlara yol açıyor


Uluslararası Cerrahi Teknolojisi isimli bilim dergisinde yayınlanan bir araştırma, son yıllarda günlük hayatın vazgeçilmezi haline gelen akıllı cep telefonlarının omurgaya verdiği zarara dikkat çekti Dünyada cep telefonu kullanan her bir birey günde ortalama 3 saatini bu meşgaleye ayırıyor. Araştırmacılar, kullanıcıların mesajlaşırken başlarını telefona eğmesi nedeniyle omurgada ciddi değişikliklerin gerçekleştiğini belirtiyor. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte insanların cep telefonuyla daha fazla vakit geçirdiğini ve cep telefonu kullanırken vücudun doğal duruşuna aykırı bir pozisyon aldıklarını ifade eden uzmanlar yaptıkları araştırma sonucunda omurganın zamanla bozulduğunu keşfetti. İncelemelere göre, normal duruşa sahip bir insanın başının omurgaya 5 kilogram ağırlık yüklerken, cep telefonu kullanırken başın öne eğik olmasıyla omurga zamanla 60 dereceye kadar bozulabiliyor ve bu bozulma omurgaya 25 kilogram daha fazla ağırlık yüklüyor. Çalışmayı yürüten ABD'li araştırmacı Dr. Kenneth Hansraj, bozulma derecesinin artmasıyla omurgaya yüklenen ağırlığın da arttığını belirterek, "Doğal şeklinin bozulması, servikal omurganın üzerindeki baskıyı gittikçe daha fazla artırıyor. Bu baskı zamanla aşınmaya ve bozulmaya sebep olduğu için cerrahi operasyonla sonuçlanabiliyor" dedi. 

ÖZGÜVEN SORUNU 

Dik duruşu korumanın sadece görünüş açısından değil, sağlık açısından da yararlı olduğu belirtilen raporda, konuyla ilgili çeşitli araştırmalar sonucunda dik duruşun testosteron ve serotonin hormonunu dengelediği ve stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesini de düşürüğü sonucuna varıldığı ifade edildi. Bunların yanı sıra, bazı psikolojik çalışmalar da dik duruşun özgüveni artırdığı için sosyal yaşamda önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor.

İlgili Sağlık Konuları