Slikon Nedir? Slikonları Zamanla Değiştirmek Gerekir mi?
Slikon: slikondan elde edilen bir sentetik polimerdir. Slikon, 1824'de bulunmuştur ve kumda, opal ve quartz taşlarında bulunan silika adı verilen bir madden'den elde edilir.
Oksijen ve karbon ile birlikte dünyada en çok bulunan maddelerdendir. Bugün tıbbın tüm dallarında geniş olarak kullanılan silikon vücuda zararı olmayan, kullanıldığında vücutta yıllarca kalabilen bir maddedir.
Slikon Meme Kanseri Yapar mı?
Slikondan yapılmış meme protezlerinin meme kanseri riskini artırdığı iddia edilmiş fakat bu kanıtlanmamıştır. Bu, meme protezi taktıran hastalarda meme kanseri olmaz demek değildir. Meme protezi konan hastalarda da meme kanseri riski normal popülasyondaki kadardır.
Slikon takılı olan cilt meme dokusunu daha fazla öne çıkardığı için meme kanserinin teşhisi kolaylaşıyor olabilir; bu da meme protezi ile meme büyütme yaptıran bayanlarda daha sık meme kanseri oluyor izlenimine yol açmış olabilir.
Slikonlarım Emzirmeme Engel mi? Bebeğime Bir Zararı Olur mu?
Slikon protezler meme dokusunun altına ya da meme dokusunun altındaki göğüs kasının altına yerleştirildiği için emzirmeye bir zararı yoktur. Slikon protezi ile meme büyütme ameliyatında meme dokusu ile süt kanalları arasındaki bağlantılar kesilmemektedir.
Dolayısı ile emzirebilirsiniz. Ayrıca yerleştirilen meme protezi anne sütünün kalitesinde bir bozulmaya yol açmaz; hem size hem de bebeğinize bir zararı yoktur.
Meme Protezlerinin (Slikonların) Ömrü Ne Kadardır?
Meme protezlerinin bir ömrü yoktur, zaman içinde değiştirilmesi gerekemez. Sadece protezin içindeki serumun bir şekilde dışarı sızması, protezin yıllar içinde çok ufak miktarda hacim kaybına uğraması demektir, patlaması anlamına gelmez; ayrıca serum sızsa bile bunun vücudunuza bir zararı yoktur, vücut tarafından bu serum fizyolojik kolayca emilip atılır.
Slikonlar Patlar mı? Slikon Taktırdıktan Sonra Spor Yapılır mı?
Magazin basınında meme protezleri ile ilgili her haber X kişinin protezleri patladı! şeklinde sansasyonel bir tarzda verildiği için meme protezlerinin kolayca patladığı sanılıyor. Aslında bir silikon meme protezini patlatmak o kadar kolay değildir. Meme protezleri olan bir bayanın uçağa binemeyeceği, saunaya giremeyeceği yaygın bir yanlış inanıştır.
Bu gibi inanışlar Discovery Channel televizyonunda programında denenmiştir. Bu programda iki adet silikon protez bir basınç odasına konmuş çok yüksek ve çok düşük basınçlara maruz bırakılmıştır.
Protezlerin hacminde hiç bir değişme olmamış, içindeki serumda ve silikon jelde herhangi bir yapısal değişiklik oluşmamıştır. Hatta protezler bir insanın hayatta kalamayacağı kadar yüksek ve düşük basınçlara maruz bırakılmış, yine de protezlerde herhangi bir değişim görülmemiştir.
Dr. Fatih Dağdelen