Meme Kanseri Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?

Köşe yazarlarımızdan Operatör Doktor Canan Uzel, Meme Kanseri ile ilgili bilgi veriyor.

Meme Kanseri Nedir ve Neden Önemlidir?

Meme kanseri, memeyi oluşturan süt bezleri ve süt kanallarındaki hücrelerin düzensiz ve kontrol dışı büyümeleri sonucunda oluşan tümörlerdir. Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Buna karşın kanser nedeniyle ölüm oranlarına bakıldığında meme kanseri genellikle 2. sırada ve bazı ülkelerde 3. sırada yer almaktadır.

Bunun anlamı meme kanserlerinin çok önemli bir kısmının tedavi edilebilir durumda olmasıdır. Başka bir istatistiksel bilgi verecek olursak, dünyada her 3 dakikada bir kadın bu hastalığa yakalanmakta ve her 11 dakikada bir kadın bu hastalık nedeni ile kaybedilmektedir. Meme kanseri gelişmiş ülkelerde daha sık görülmekte ve sıklığı da giderek artmaktadır.

2000 yılında tüm dünyada bildirilen yeni vaka sayısı 1 milyon civarındadır ve bu rakamın 2010 yılında 1,5 milyon olması beklenmektedir.

Erken Tanı Nedir ve Neden Önemlidir?

Erken tanı klinik bulgular ortaya çıkmadan hastalığın yakalanmasıdır. Yani kitle, kızarıklık, ağrı, cilt değişiklikleri, meme başından kanlı akıntı gibi meme kanserinin belirtileri ortaya çıkmadan hastalığın yakalanmasıdır. Bu aşamada hastalığın teşhisi ancak meme taramasında mamografi ve ultrasonografi ile yapılabilmektedir. Erken tanı ile hastalığın tedavi edilebilme olasılığı artar; bu oran % 90-95’e kadar çıkar.

Meme Kanseri Riski Nedir? Kimler Riskli Gruptadır?

En büyük risk kadın olmaktır. Risk faktörü olan kadınların mutlaka bu hastalığa yakalanacakları söylenemez, buna karşın hiç risk faktörü taşımayan kadınlarda da meme kanseri oluşabilir. Kabaca risk faktörlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Genetik; ailede bu hastalığın olması (anne, kardeş, teyze, hala, büyükanne v.s.)
  • Coğrafya; Kuzey Amerika, Kanada, İskandinavya ve İngiltere’de sık, Akdeniz, Orta Asya ve Afrika’da daha nadir olarak görülür.
  • Yaş; yaş ilerledikçe hastalığa yakalanma olasılığı artar, 55 yaş civarı meme kanserinin en sık görüldüğü zamandır.
  • Hormonal faktörler; ilk adetin erken yaşta olması, menapoz yaşının geç olması, doğum yapmamış olmak ve ilk doğumu ileri yaşta yapmak, menapoz sonrası 5 yıldan uzun süre ile hormon kullanmak.
  • Diet; alkol tüketiminin fazla olması, yağ içeriği fazla ve yüksek kalorili gıdalarla beslenmek, menapoz sonrası kilo alma
  • Radyasyon-çevre kirliliği

Yanlış bir kanı olarak silikon protezlerin meme kanserine neden olduğu söylenmektedir ancak bilinenin aksine, silikonların meme kanserine olumsuz bir etkisi yoktur.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

  • Memede ve koltuk altında sertlik, kitleler,
  • Meme şeklinin ve büyüklüğünün değişmesi,
  • Meme derisinde renk değişikliği, kalınlaşma ve portakal kabuğu görünümünün oluşması,
  • Meme başında yara sertleşme, içeri çekilme olması,
  • Meme başından koyu renkli, kanlı akıntı gelmesidir.

İlgili Sağlık Konuları