Maruz Kaldığımız Kimyasallar Nelere Sebep Oluyor?

Kimyasal maddeler vücudumuzda hangi semptomlara neden oluyor. İşte Çoklu Kimyasal Duyarlılık Sendromunu Mehmet Öz açıklıyor...

Türkçe'ye “Çoklu Kimyasal Duyarlılık Sendromu” olarak çevrilen “Multiple Chemical Sensitivity” (MCS), kişinin düşük dozda kimyasal maddelere maruz kalındığında reaksiyon gösterdiği semptomlardan oluşan kronik bir tıbbi hastalıktır.

Kimyasal Duyarlılık Kişiden Kişiye Değişiyor...

Kimyasala maruz kalma sona erince belirtiler kaybolur ve kimyasalın dozu düşük olsa bile tekrar maruz kalındığında bulgular tekrarlar. Çoklu Kimyasal Duyarlılığı olan insanlar, birbiriyle alakasız farklı kimyasallara reaksiyon gösterebilirler ve diğer birçok hava kirletici madde ve kimyasalların yanı sıra halı veya mobilyalarda rastlanılan sigara dumanı, temizlik maddeleri, boya kokusu, böcek ilaçları, formaldehit gibi maddelere uzun süreli temasla oluşan semptomlar gözlemler. 

Bu kimyasalların çoğu güçlü bir kokuya sahip olduğundan bazı kişiler bu hastalığın kokulara karşı aşırı duyarlılık durumuyla alakalı olabileceğine inanıyor.

Bulgular değişkendir ve fazla spesifik değildir. 

Çoklu Kimyasal Duyarlılık Sendromu'nun gösterdiği semptomlar...

Baş ağrısı, 

Yorgunluk, 

Baş dönmesi, 

Mide bulantısı, 

Kaşıntı, 

Hapşırma, 

Boğaz ağrısı, 

Göğüs ağrısı, 

Kalp ritminde değişiklikler, 

Nefes almada problemler, 

Kas ağrısı veya sertliği, 

İsilik,

İshal,

Şişkinlik, gaz, 

Zihin bulanıklığı, 

Konsantre olma güçlüğü, 

Hafıza problemleri ve ruh halinde değişiklikleri sayabiliriz.      

Çocuğunuzu “çoklu kimyasal duyarlılığa” karşı nasıl koruyabilirsiniz?                     

Ne yazık ki, bunu önlemenin bilinen bir yolu yok. Bazı kişiler bunun aynı alerjilerde olduğu gibi bir bağışıklık tepkisi olduğuna, bazıları ise belirli kokulara karşı olan aşırı hassasiyet olabileceğine inanıyor. 

Çocuğunuzu Kimyasal Maddelerden Uzak Tutun!

Düşük dozda kimyasala maruz kalan herkesin çoklu kimyasal duyarlılığı (MCS) geliştirmeyeceğini de bilmelisiniz. Bazı insanlar, genetik ve çevresel faktörlerin birleşmesine dayalı MCS veya diğer alerji bağlantılı hastalıklar geliştirmeye daha yatkın olabilirler. Gerçekçi olmak gerektiğini ve bazı maruziyetlerin kaçınılmaz olduğunu unutmayıp yine de çocuğunuzu mümkün olduğunca kimyasal maddelere maruz kalmasını kısıtlayabilirsiniz.

İlgili Sağlık Konuları