Kuşkonmaz'ı mevsimi geçmeden deneyin!

Ege mutfağının eşsiz lezzetlerinden birisi olan vitamin ve mineral deposu kuşkonmazın, insan sağlığına yaptığı katkı saymakla bitmiyor.

Kuşkonmaz faydaları ile mutfağınızın olmazsa olmazı olacak. İçerdiği güçlü besin değerleri ile vücudu zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan kuşkonmazı düzenli tüketerek faydalarından yararlanabilirsiniz. Kuşkonmaz faydaları belirli başlıklar halinde aşağıda yer almaktadır.

PSİKOLOJİK HASTALIKLARA İYİ GELİR

Sinir sistemine etkisiyle bilinen kuşkonmaz psikolojik hastalıklara iyi gelir. Ruhsal sorunları olan kişilere bu sebeple sıklıkla kuşkonmaz tüketmesi önerilir.

KANI TEMİZLER

Çok sayıda özelliği olan kuşkonmaz faydaları arasında kanı temizleme özelliği de yer alır. Kuşkonmaz tüketimi ile kanınızdaki zararlı maddelerden kurtulabilmeniz mümkün.

ÜLSER TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR

Önemli mide rahatsızlıklarından birisi olan ülser tedavisinde kuşkonmaz oldukça etkilidir. İçerdiği besin değerleri bakımından güçlü olan mide hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilir.

SOĞUK ALGINLIĞI VE ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİR

Kuşkonmaz ne işe yarar merak ediyorsanız, kış aylarının en büyük sorunu olan soğuk algınlığı, nezle gibi sağlık sorunlarında etkili olduğu cevabı verilebilir. Kış aylarında kuşkonmaz tüketimi çok daha fazladır.

KEMİK AĞRILARINI YOK EDER

Çeşitli hastalıklara bağlı olarak kemiklerinizde ağrı hissediyorsanız, kuşkonmaz en doğal tedavi yöntemini sizlere sunacaktır. Kemik ağrıları ile birlikte vücuttaki ödemin atılmasında da kuşkonmaz oldukça etkili bir üründür. İltihap, enfeksiyon gibi sağlık sorunlarından doğan ağrılarda ve şişliklerde kuşkonmaz kullanımı tavsiye edilir.

ZENGİN BESİN İÇERİĞİ

Kuşkonmaz faydaları arasında iyi bir antioksidan etkisi de yer alır. Kuşkonmaz içinde yer alan besin değerleri arasında A,B,C vitaminleri ile lif, düşük karbonhidrat yer alır.

Kuşkonmaz nasıl tüketilir?

Kuşkonmaz ne işe yarar, nasıl tüketilir

Kuşkonmaz nasıl tüketilir merak edenler için yazımızdan destek almanız mümkün. Kuşkonmaz dikkat edilmediği takdirde alerjik reaksiyonlara yol açabilen bir bitki olduğu için toplanırken çok dikkatli olunmalıdır Kuşkonmazı yemeklerde ve salatalarınızda kullanabilir, lezzetli tatlar elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra çorbalarınızda da kullanabileceğiniz kuşkonmazı kış aylarında kullanmak üzere konserve olarak da tüketebilirsiniz.

Kuşkonmaz nasıl pişirilir?

"Asparagus officinalis" çalı bitkisinin baharda toprak yüzeyine uzattığı sürgünleri olan kuşkonmaz, Arman Badur'un yerli ve taze üretim Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi markasıyla sofralara konuk oluyor. Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi dünyanın birçok yerinde baharın başından itibaren sofralarda yerini almaya başlayan kuşkonmazı ise birbirinden farklı lezzetli tarifler ile pişirme önerisi şöyledir;

HOLLANDEZ SOSLU KUŞKONMAZ

(2 kişilik)

MALZEME:

250 gram tereyağı

3 yumurta sarısı

1 limon

2 bağ beyaz kuşkonmaz

YAPILIŞI:

Hollandez sos için; 250 gram sade yağı eritin. Yanmamasına özen gösterin ve soğumaya bırakın. 3 yumurtanın sarısını ayırıp bir kapta blender ya da çatal yardımı ile çırpın. Kısık ateşte sıcak su dolu tencerenizin üstüne yumurtaların çırpıldığı kabı oturtun. Yağı azar azar yumurtaya ekleyerek çırpmaya devam edin. Yağı sıcak ve hızlı eklerseniz yumurta pişer ve sosunuz katılaşır. Yumurta ve yağınızı çırpmayı bırakmadan1 limonun suyunu ekleyerek çırpmayı sürdürün. Az tuz ve az karabiber ekleyin. 2 bağ beyaz kuşkonmazın diplerindeki en az 3 cm'lik kısmını kesip atın. Kuşkonmazın ucu dışında tamamını sebze soyucu ile soyun. Kaynar suya atarak 8 dakika haşlayın. Üzerine hollandez sosunu dökerek servis edin.

IZGARA KUŞKONMAZ

MALZEME:

2 bağ kuşkonmaz

Zeytinyağı ya da tereyağı

Parmesan peyniri

YAPILIŞI:

Kuşkonmazların en altından 3cm'lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun. Orta kalınlıkta kuşkonmazları mangal, döküm ızgara ya da döküm tavada üzerlerine tereyağı veya zeytinyağı sürerek ve sık sık çevirerek istediğiniz pişme oranına gelene kadar pişirin. Izgara yaptığınız kuşkonmazların üzerine arzuya göre parmesan peynir ekleyerek servis edebilirsiniz.

JAMBONA SARILMIŞ KUŞKONMAZ

MALZEME:

12 adet kuşkonmaz

12 dilim jambon

Tereyağı ya da zeytinyağı

YAPILIŞI:

Kuşkonmazların en altından 3cm'lik kısmı keserek atın ve alt yarısının kabuklarını sebze soyacağı ile soyun, kaynar suya atarak 2 dakika kadar haşlayın ve ardından buzlu suya alıp hızlıca soğutun. Sonra kuşkonmazları havlu kağıt ile kurulayıp jambon, pastırma, bacon veya dilediğiniz şarküteri dilimleri ile tek tek sarın. Üzerine az yağ sürerek fırınlayın ya da döküm bir tavada döndürerek kızartın.