Korku salan keneler geri döndü...

Baharın gelmesiyle beraber korku salan kenelerden korunmanın başlıca yolları!

KORUNMA YOLLARI

Kenelerin herhangi bir mücadele yöntemi ile tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle kenelere karsı kişisel korunma en etkili yöntemdir.

+ Kenelerin bulunabileceği yerlerde, bacakları kapayan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli, pantolonlar çorapların içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştıracağından tercih edilmelidir. Çocuklarda kene tutunması yönünden anne ve babalar tarafından günlük olarak kontrol edilmelidir.

+ Vücudun açıkta kalan yerlerine Eczanelerden temin edilebilecek böcek uzaklaştırıcı maddeler sürülmeli ayrıca elbiselere emdirilerek uygulanan kene öldürücü etkiye sahip ilaçlar kullanılmalıdır.

+ Keneler bulunduğu alanlara girildiği zaman vücut belli aralıklarla kene yönünden mutlaka kontrol edilmeli, vücuda yapışmış kenelerin çıkarılması için bir sağlık kurulusuna başvurulmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise; uygun bir şekilde kene ezilmeden ve ağız kısmı koparılmadan cımbızla/pensle alınmalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak, kolonya veya gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

+ Kene yapışmasından sonra kan emmeye başlaması dolayısıyla virüsü bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir (ortalama 12 saat). Bu nedenle arazi dönüsünde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa gün geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir.

+ Vücuduna kene yapışan kişiler 10 güne kadar ani başlayan ateş, bas ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetler yönünden kendini izlemeli, böyle bir şikâyetin olması durumunda en yakın sağlık kurulusuna derhal başvurmalıdır.

+ Hayvan sahipleri, hayvanlarını kenelere karsı veteriner hekimin tavsiye edeceği akarisitlerle Mart-Ekim ayları arasında ortalama 4 hafta aralıklarla düzenli olarak ilaçlamalıdır. Hayvan barınakları kenelerin yasamasına imkân vermeyecek şekilde yapılmalı, çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır.

KENE ISIRMASI SONRASI NE YAPILMALI?

Vücuda yapışan keneler görülür görülmez hemen çıkarılması gerekiyor. Bunun için uygun bir şekilde ve en önemlisi kene ezilmeden emdiği kan etrafa bulaştırılmadan ağzından ya da başından tutularak pens veya cımbız yardımıyla çıkartılmalıdır. Kenenin ısırdığı bölge alkolle temizlenmelidir. Bunların dışında da en yakın sağlık merkezine gidilmeli.