Kangren nedir?
Vücutta bölgesel olarak damarların görevini yerine getirememesi sonucunda; o bölgeye kan akışının olmamasından kaynaklı bölgesel cansızlaşmadır. Kangren için üç başlık düşünülebilir. Gazlı kangren, yaş kangren ve kuru kangren olmak üzere.Yaş kangren: kuru kangrenin iltihaplanmış şeklidir. Dokular beslenememiş ve kangren oluşmuş sonrasında bu bölge mikrop kapmıştır. En fazla diyabet hastalarında görülmektedir. Zaten diyabet hastaları enfeksiyona daha yatkın olmaktadırlar. Kana geçen zehirli maddeler ile durum daha kötüleşebilir.
Kangrenler çok organda görülebilecek bir damar hastalığıdır. Çoğunlukla bacaklarda, kollarda, ince bağırsak ile apandisitlerde rastlanır. Çok az görülmekle beraber erkek cinsel organı ve safra kesesinde de görülebilir.
Kuru kangren
Kuru ve siyah görünür. Kuru kangren; atardamar tıkanıklığında meydana gelir. Çok bariz göz ile dıştan görünen renk değişikliği vardır adeta çizgi şeklinde kan geçişinin olmadığı yer görünür.
Gazlı kangren
Ölüm ile sonuçlanabilecek kadar ciddi bir hastalıktır. Bu bölgeye giren bakteriler için oksijen gerekmediği için kolayca çoğalıp kişiyi ciddi derecede hasta edebilirler. Ve bu bakteriler bölgede gaz meydana getiriler. Bu gaz gerneşerek hastanın o bölgede sargısının sıkması yol açar. Dışarıdan doktor o bölgeye vurduğu zaman sert bir ses çıkmaktadır. Tüm damarlara doğru zehir yayılırsa şok veya böbrek yetmezliği gibi ciddi tablolar görülür.
Kangren Sebepleri: şeker hastalığı, damar hastalıkları, kemik kırıkları ve darbeler, sigara tüketimine bağlı bir takım hastalıklar, soğuktan donan bölgesel dokular gibi bir çok hastalık sonucu kangrenler meydana gelebilir.
Kangren belirtileri nelerdir?
Ciltte renk değişiklikleri, uyuşukluk hissi, ateş, hipotansiyon, nefes darlığı, baş dönmesi, boğazdan gelen kokusu kötü olan akıntı, sert, donuk ve soluk bir ten, ateşin uzun süre yüksek seyretmesi gibi ciddi belirtiler gösterecektir.