Kilo Alımına Neden Olan Hastalıklar!
Şişmanlamanıza neden olan şey, belki de farkına varmanız gereken bir hastalığınızdır! Womenist, kilo aldıran hastalıkları araştırdı...
Böbrek üstü bezinin fazla çalışması
Aşırı çalışan böbrek üstü bezi kortizol hormonu üretimini artırır ki bu hormonun fazlalığı özellikle karın ve ense bölgelerinde yağ birikimine ve şişmanlığa neden olabilmekte. Bazı diğer rahatsızlıklarda kullanılan kortizon ilacı da bildiğiniz üzere kilo alımını tetikliyor.
Hipotiroidi
Bu hastalık durumunda ise bazal metabolizmanın düşmesi ile kilo alımı kaçınılmaz olabiliyor. Hastalığın şiddetinin artması kilo alımını daha da fazla artırabiliyor. Hipotiroidide fazla kilolar çoğunlukla su ve tuzun vücutta tutulmasına bağlı olarak oluşmakta.
Poliskistik over sendromu
Kadınlarda görülen polikistik over sendromu da kilo alımına neden olabiliyor. Böyle bir durumla karşı karşıya olan kadınlardaki kilo alımı, çoğunlukla bel ve karın bölgesinde kendini gösterir. Polikistik over sendromu olan kadınların düşük yağ içeren beslenme ve diyet programlarını uygulamaları öneriliyor.
Hipogonadizm
Kadınlardaki cinsel hormon yetmezliği olarak bilinen ve çoğunlukla erkeklerde görülen Hipogonadizm de kilo alımına neden olabilecek rahatsızlıklardan biri. Tedavisinde östrojen eksikliği varsa ilaç verilir, over yetmezliği varsa ona uygun hormon uygulanır.
Hipotalamus bozuklukları
Aberdeen Üniversitesi'nde geçiğimiz günlerde yapılan kilo alımı ile yapılan araştırma, hipotalamus bozukluklarının aşırı kiloya neden olabileceği tezini doğruluyor. Yağlı besinler tüketmek, vücudun enerji dengesini bozup hipotalamusa zarar verebiliyor. Bu bölgedeki proteinleri zarar görmesi ile ortaya uzun vadede şişmanlık çıkmış oluyor.
Uyku Apnesi
Aşırı kilolar uyku apnesine neden olabilmekte. Uyku apnesi de mevcut uyku düzenini bozduğundan ve uykusuzluğun insanın bağışıklık sistemini, yeme alışkanlıklarını, açlık ve tokluk hissini etkilediğinden, kilo alımına neden olabilmekte. Yani burada tam bir kısır döngü söz konusu.
Endokrin pankreas hastalıkları
Tip 2 diyabet, insülin direnci ve reaktif hipoglisemi şişmanlığa neden olabilmekte.
İlgili Sağlık Konuları