Kbb Uzmanı Selimoğlu: Bahar Geldi, Polen Alerjisine Dikkat Edin

Sıcak havaların başlamasıyla birlikte alerjik hastalıklarda artış yaşandığını belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seda Selimoğlu, özellikle bahar mevsiminde görülen polen alerjisi konusunda,vatandaşlara uyarıda bulundu.

Sıcak havaların başlamasıyla birlikte alerjik hastalıklarda artış yaşandığını belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seda Selimoğlu, özellikle bahar mevsiminde görülen polen alerjisi konusunda,vatandaşlara uyarıda bulundu.

Alerjik hastalıkların, en sık görülen kronik hastalıkların başında geldiğini vurgulayan KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Seda Selimoğlu, "Mevsimlerin değişmesiyle birlikte, hava yeniden ısınıyor, doğa yeniden canlanıyor ve etraf milyonlarca bitkinin polenleriyle doluyor. Bazı insanlar bunu hiç fark etmezken, hayat bazılarımız için çok zorlaşıyor. Burun tıkanıklığı, hapşırık, gözlerde yaşarma, baş ağrısı, horlama, uyku bozuklukları, öksürük, kulak iltihabı gibi şikayetlerle baş etmek zorunda kalan hastalarımız için, farklı tanı ve tedavi yöntemleri mevcuttur. Şüphesiz ilk tedavi yöntemi kişinin kendinde alerji semptomlarına yola açan mevsim, yiyecek, koku vb. faktörleri belirlemesi ve bunlardan uzak kalmaya çalışmasıdır. Ev tozu akarları, polenler gibi önlenmesi mümkün olmayan durumlarda ise daha çok medikal tedavi ve aşı tedavisine başvurulmaktadır" dedi.

Alerjik rinit hastalarının dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren Özel İskenderun Gelişim Hastanesinden Op. Dr. Seda Selimoğlu, "Alerjik hastalıklara karşı öncelikle sigaradan uzak kalın. Beden temizliğinize dikkat edin. Koruyucu maddeler içeren hazır gıda tüketiminden sakının. Özellikle çocuklarınızın şekerleme, cips, bisküvi gibi atıştırmalarına izin vermeyin. Tozlu ortamlarda bulunmayın, eğer bulunmak zorundaysanız mutlaka maske kullanın. Özellikle tozlu ortamlarda çalışmak zorunda kalan kişilerin özel koruyucu maske kullanmaları gerekmektedir. Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterin. Yattığınız odada çok eşya bulundurmayın. Evinizde tüylü hayvan ve özellikle çiçekli bitki beslemekten kaçının. Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. Rüzgarlı havalarda evde kalmaya çalışın. Klima filtrelerini düzenli olarak değiştirin, özel alerji filtreleri alın. Polen mevsiminde giysilerinizi açık havada kurutmayın. Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edin. Alınan tüm önlemlere rağmen şikayetleriniz devam ediyorsa hekiminize başvurun. Yapılacak muayene sonrası size en uygun tedavi yöntemi basamaklı bir şekilde belirlenecektir. Bu basamaklardan ilki nazalirrigatörler (burun yıkamaları), antihistaminikler, nazal dekonjestanlar ve steroidli nazal spreylerden oluşan medikal tedavi yöntemlerinden oluşmaktadır. Sonrasında ise alerjen tespiti amacıyla bazı kan ve deri testleri önerilebilmektedir. Alerji tedavisinde en son basamak günümüzde immunoterapi adı verilen aşı tedavisidir. Bu tedavide alerjene karşı oluşturulan aşı belirli aralıklarla hastaya uygulanmakta ve vücudun bu alerjene karşı antikor üretmesi sağlanmaktadır. Immunoterapi alerjik rinitintedavisinde oldukça başarılı bir yöntemdir." açıklamasında bulundu.