Kastamonu'da Hayvan Pazarları 'Şap Hastalığı' Nedeniyle Kapatıldı

Kastamonu'da ortaya çıkan şap hastalığı nedeniyle il genelindeki tüm hayvan pazarları karantina altına alındı.

Kastamonu'da ortaya çıkan şap hastalığı nedeniyle il genelindeki tüm hayvan pazarlarının karantinaya alındığı belirtildi.

BİRÇOK HAYVANDAN NUMUNE ALINDI

Kastamonu'da son aylarda yaşanan hayvan hastalıkları nedeniyle Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, il genelindeki tüm hayvan pazarlarının karantina altına alınarak kapatıldığını açıkladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, alınan numunelerin incelenmesi sonucu hayvanlarda şap hastalığı görüldüğünü tespit etti. Tosya'ya bağlı Çifter, Büyüksekiler, Kayaönü ve Akseki köyleri, Taşköprü ilçesine bağlı Kızılkese köyü, il merkezine bağlı Yukarıbatak köyü ile Devrekani ilçesinde kuvvetle muhtemel şap hastalığının tespit edilmesinin ardından İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu toplandı.

HAYVANLARIN SIKI DENETİMDEN GEÇİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ

Komisyon, hastalığın yayılmasını önlemek için il merkezi ile ilçelerde bulunan tüm hayvan pazarlarının kapatılmasını kararlaştırdı. Komisyon tarafından hastalığın görüldüğü bölgelerde 18 Aralık 2015 tarihi itibariyle karantina uygulaması başlanılması istenildi. Ayrıca, alınan komisyon kararında mezbaha ve kombinaya götürülecek hayvanların sıkı denetimden geçirilmesine, hayvanların girişine kontrollü olarak izin verilmesine, kesilmeyen hayvanların ise kordon dışına çıkışına müsaade edilmemesine karar verildi. Hastalık tamamen ortadan kalkana kadar tedbirlerin aralıksız devam edeceği belirtildi.



Komisyon kararında, Çankırı, Çorum, Karabük ve Sinop illeri ile Kastamonu'ya yoğun hayvan hareketi gerçekleştiren Amasya ve Samsun illerinde şap hastalığının çıktığı ve hayvanlarda büyük ekonomik kayıplarla birlikte telefata neden olduğu belirtildi.

"ALINAN KARANTİNA TEDBİRİ DOĞRUDUR"

Kastamonu'da hayvan pazarlarında alınan karantina tedbirinin doğru olduğunu düşündüklerini söyleyen Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Şekercioğlu, "Türkiye'de sürekli şap hastalığının yayılma evresinde olduğundan dolayı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 17 Aralık 2015 tarihi itibariyle Kastamonu'da il genelinde bütün hayvan pazarlarının kapatılması yönünde tedbir kararı alınmıştır. Bu hastalığın önlenmesi amacıyla uygun olduğunu düşünüyoruz. Üreticilerimizin bu konuda bilgilendirilmesini yapacağız. Karantinanın ne zaman kalkacağı ikinci bir karara kadar bekleyeceğiz. İnşallah iyi olur. İlimiz için hayvan pazarlarının kapatılması sıkıntı ama yapacak bir şeyimiz yok, bu hastalıktır. Hastalık var, bunun da tedavi edilmesi gerekiyor. Bizler de devletimizle birlikte bu hastalıkla mücadele edeceğiz" dedi.

"ÇİFTÇİLERİMİZE UFAK TEFEK SORUNLAR OLUŞTURABİLİR"

Şap hastalığının yıllara göre bazen değişiklik gösterebildiğini ifade eden Şekercioğlu, "Şu anda ülkemizde yaygın olarak görülen şap hastalığının yeni bir türüymüş. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da, bu hastalıkla ilgili aşı geliştirmiş ve uygulamaya koymuştur. Hayvan pazarının açık olmasını istiyoruz. Ancak bu hastalığın önlenmesi için alınan bu tedbir doğrudur. İnşallah yakın bir zamanda hayvan pazarları açılır. Bizim için fazla bir sıkıntı olmaz yeter ki hastalığın daha da yayılmadan önlenmesidir. Ticaretimizi etkilemez sadece ufak işletmelerde sorunlar oluşabilir. Çiftçilerimize ufak tefek sorunlar oluşturabilir. Çünkü borcu olanlar var, hayvanını satması gerekiyor. Bu tür sorunlar oluşabilir. Ama yapacak bir şey yok, hastalığında önlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

"PANİK OLUŞTURACAK BİR HASTALIK YOK"

"Kastamonu'da şu anda panik oluşturacak bir hastalık yok" diyen Şekercioğlu, "Türkiye genelinde bir panik yaşandı, bizde bu panik havasını yaşıyoruz herhalde. Çünkü Kastamonu'da Taşköprü ilçemizin bir köyünde hastalık görüldü. Onun haricinde il merkezinde şap hastalığı yok. Ama ülke genelindeki bir panik korkusu nedeniyle ilimizde de karantina tedbiri uygulandı" ifadelerini kullandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yaklaşık bir hafta önce İhlas Haber Ajansı'nın hayvan hastalıklarıyla ilgili yaptığı haberi yalanlamıştı. Bu arada, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, konu hakkında bilgi veren veteriner hekim ile bazı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürleri hakkında soruşturma açtı.