Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü, karbonmonoksit zehirlenmelerine ilişkin vatandaşları uyardı.
Konya Halk Sağlığı Müdürü Hasan Öznavruz, yaptığı yazılı açıklamada, sobaların uygun şekilde yakılmaması, boru ve bacaların sıklıkla temizlenmemesi, şofbenlerin yanlış kullanılması ve havalandırmanın yeterli olmamasının karbonmonoksit zehirlenmelerine sebep olduğunu belirtti.
Öznavruz, karbonmonoksit zehirlenmelerinin fark edilmesinin zor olduğunu aktararak, "Belirtileri, oksijen yetersizliği nedeniyle deride kızarıklık, kısa soluk alma, göğüste sıkışma, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, kaslarda halsizlik, genel halsizlik ve bilinç kaybıdır. Grip ile belirtileri aynı olsa da karbonmonoksit zehirlenmelerinde ateş görülmemektedir." ifadelerini kullandı.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinden korunmanın zor olmadığını vurgulayan Öznavruz, şöyle devam etti:
"Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalıdır. Soba zehirlenmelerinin çoğunluğu lodoslu havalarda yakılan sobalardan kaynaklanmaktadır. Sobalı odalarda yatılmamalı, zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunmalıdır. Sobalar mutlaka üstten tutuşturularak yakılmalı. Soba kovaları tam doldurulmamalı, kovadaki tamamen yanmamış kömürün üzerine kömür ilave edilmemelidir. Soba borularının ve bacalarının sıklıkla temizliğinin yapılması gerekli. Şofbenlerin mutlaka baca bağlantıları olmalı, ve havalandırmasının yeterli olması gereklidir."